ßßß Cookit - przepis na Rolada kawowa

Rolada kawowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 120 gramów
mąka tortowa 100 gramów
mąka ziemniaczana 30 gramów
migdały mielone 30 gramów
cukier 6 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier brązowy 2 łyżek stołowych
mleko 50 mililitrów
cukier waniliowy 2 sztuk
żelatyna 4 łyżek deserowych
brzoskwinie z puszki, płlówki 6 sztuk
kawa rozpuszczalna 2 łyżek stołowych
czekolada gorzka 80 gramów
śmietana kremowa 400 gramów
Wykonanie:
Jajka utrzeć z 120g cukru na puszysty krem. Dodawać mąki wymieszane z proszkiem oraz migdałami na przemian z porcjami mleka, dobrze wymieszać. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 8 minut w 220 stopniach. Brązowy cukier wymieszać z 3 łyżkami białego cukru i posypać wilgotna ściereczkę. Przełożyć na nią gorący biszkopt i zwinąć. Brzoskwinie pokroić na kawałki. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Kawę i pozostały cukier wymieszać z 4 łyżkami wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i połączyć z żelatyną rozpuszczoną na małym ogniu. Dodać kawę i startą na wiórki czekoladę, wstawić do lodówki. Tężejący krem rozsmarować na biszkopcie, obłożyć owocami i zwinąć w roladę, schłodzić. Roladę pokroić w plasterki i udekorować owocami.
Uwagi:
Roladę można oblać polewą czekoladową.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-18
Świetne!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4992/Rolada-kawowa