ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegomąka tortowa 250 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychjajko 4 sztukcukier 0.75 szklanekcukier waniliowy według uznaniamleko 0.5 szklanekkakao 2 łyżek stołowychśmietana 0.5 litrówżelatyna 3 łyżek stołowychpolewa czekoladowa 1 sztukWykonanie:Wykonanie ciasta: żółtka utrzeć z cukrami dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, kakao oraz mleko. Wszystko utrzeć na gładką masę. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i lekko, łyżką połączyć. Przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto przekroić na 2 placki (najlepiej następnego dnia).Wykonanie masy: żelatynę rozpuścić w 1,4 szklanki wody, śmietanę ubić z cukrami, dodać letnią żelatynę i wymieszać.Złożenie ciasta: placek kakaowy - bita śmietana - placek kakaowy - polewa(udekorować kleksami z bitej śmietany lub wiórkami kokosowymi)Uwagi:Ciasto: mąka tortowa - 250g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka jajka - 4 sztuki cukier - 0,5 szklanki cukier waniliowy - 10g mleko - 0,5 szklanki kakao - 2 łyżkiAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: edl26Data: 2008-12-11kiedyś zrobiłam to ciasto i mi nie wyszło :/ masa mi się zważyła :(Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: