ßßß
 
            
         Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 4 sztukcukier 120 gramówlaska wanilii 1 sztukmąka tortowa 100 gramówmąka ziemniaczana 100 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychśmietana kremówka 400 gramówczekolada gorzka 100 gramówczekolada mleczna 100 gramówśmietana kremowa 150 gramówcukier waniliowy 1 sztukpolewa czekoladowa gorzka 150 gramówpolewa czekoladowa biała 150 gramówWykonanie:Ciasto: białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć na parze ze 120g cukru i rdzeniem wanilii, na gęstą kremową masę. Wymieszać z białkami oraz obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach, na złoty kolor. Wystudzić.Masa: do podgrzanej 400g śmietany włożyć połamane obie czekolady i mieszać trzepaczką, aż czekolada się rozpuści. wstawić na noc do lodówki, a rano ubić na sztywny krem (można dodać 1-2 łyżki koniaku).Biszkopt rozciąć na 3 placki i przełożyć 2/3 masy, a resztą go posmarować. Ubić 150g śmietany z cukrem waniliowym, przełożyć do szprycy i wokół tortu zrobić rozetki. Rozpuścić obie polewy. Każdą osobno rozsmarować na gładkiej powierzchni i pozostawić do zastygnięcia. Z białej czekolady wyciąć gwiazdki, a z reszty zrobić wiórki i z ciemnej też. Wiórkami i gwiazdkami udekorować tort i schłodzić w lodówce.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 4 sztukcukier 120 gramówlaska wanilii 1 sztukmąka tortowa 100 gramówmąka ziemniaczana 100 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychśmietana kremówka 400 gramówczekolada gorzka 100 gramówczekolada mleczna 100 gramówśmietana kremowa 150 gramówcukier waniliowy 1 sztukpolewa czekoladowa gorzka 150 gramówpolewa czekoladowa biała 150 gramówWykonanie:Ciasto: białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć na parze ze 120g cukru i rdzeniem wanilii, na gęstą kremową masę. Wymieszać z białkami oraz obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach, na złoty kolor. Wystudzić.Masa: do podgrzanej 400g śmietany włożyć połamane obie czekolady i mieszać trzepaczką, aż czekolada się rozpuści. wstawić na noc do lodówki, a rano ubić na sztywny krem (można dodać 1-2 łyżki koniaku).Biszkopt rozciąć na 3 placki i przełożyć 2/3 masy, a resztą go posmarować. Ubić 150g śmietany z cukrem waniliowym, przełożyć do szprycy i wokół tortu zrobić rozetki. Rozpuścić obie polewy. Każdą osobno rozsmarować na gładkiej powierzchni i pozostawić do zastygnięcia. Z białej czekolady wyciąć gwiazdki, a z reszty zrobić wiórki i z ciemnej też. Wiórkami i gwiazdkami udekorować tort i schłodzić w lodówce.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: