ßßß Cookit - przepis na Babka migdałowo-czekoladowa

Babka migdałowo-czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Babki, babeczki mam dla Was świetną babę ;) Szybciutko się z nią uporaliśmy , bo wyglądała mega apetycznie i pachniała , ach jak ona pachniała :) Sama poezja :) Poczujcie się jak w raju i zróbcie sobie taki rarytasek :) Wspaniała nie tylko od święta .
Czas pieczenia : 50- 60 minut
Temp. pieczenia : 170 C
Składniki:
250 ml śmietany kremówki 30 %
4 jajka
150 g drobnego cukru
cukier waniliowy
100 g migdałów ( mogą być orzechy włoskie )
50 g czekolady gorzkiej
250 g mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo (Polewa czekoladowa)
50 g czekolady deserowej
50 ml śmietany kremówki
Sposób wykonania:
Śmietankę ubić na pół sztywno i wymieszać z pianą z białek.
Następnie dodać pokruszoną czekoladę, zmielone migdały, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Masą wypełnić foremkę na babkę wcześniej wysmarowana tłuszczem i posypaną mąką krupczatką.
Piec ok. 50- 60 minut w temp. 170 C .
Babkę przestudzić w foremce, po czym wyjąć i polać polewą czekoladową .
Smacznego.
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/04/babka-migdaowo-czekoladowa_16.html