ßßß
Serniczek lekki i prosty w przygotowaniu, Zachwyca smakiem, zachęca widokiem, nęci zapachem...Biszkopt kawowy:- 6 jajek- 1/5 szklanki cukru- 1/5 szklanki mąki tortowej- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej instant- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa sernikowa:- 500 ml śmietany kremówki- 3 seki homogenizowane waniliowe- aromat migdałowy- tabliczka gorzkiej czekolady- 2 łyżki cukru pudru- 2 czubate łyżki żelatyny- 2 łyżki mlekaDodatkowo:- polewa czekoladowa- opakowanie siekanych migdałówJajka utrzeć z cukrem do białości. Mąki, kawę, proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Dno formy prostokątnej (dużej) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą , wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić, przekroić na dwa placki.Migdały wrzucić na suchą patelnię i uprażyć, często mieszając na złoty kolor. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać serki i cukier puder, następnie czekoladę i żelatynę a na koniec aromat migdałowy. Tak przygotowaną masę posmarować jeden placek, następnie przykryć drugim plackiem. Resztę masy rozsmarować na wierzchu ciasta, polać polewą czekoladową i obsypać prażonymi migdałami.Ciasto przed podaniem schłodzić.Przepis bierze udział w akcji: