ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegomasło według uznaniamleko 3 łyżek stołowychczekolada 1 sztukcukier 4 łyżek stołowychmleko 0,5 szklanekkakao 3 łyżek stołowychżółtko 1 sztukmasło 200 gramówmąka 4 łyżek stołowychcukier 4 łyżek stołowychjajka 4 sztukWykonanie:Jajka umyć, wybić ze skorupek do głębokiej miski, dodać cukier. Amatorzy mniej słodkiego biszkoptu mogą zmniejszyć ilość cukru do 3 łyżek. Jajka z cukrem ubić dokładnie trzepaczką aż do powstania pulchnej masy. Czas ubijania trzepaczką ręczną to 15-20 minut. Do ubitej masy dodać po łyżce przesianą mąkę stale ubijając. Mąkę wysypywać lekko po ściance naczynia. Dużą płaską blachę wyłożyć pergaminem lub folią wysmarowaną masłem. Ciasto wylać na blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni C. Upiec rumieniąc na jasnozłoty kolor. Upieczony biszkopt szybko wyłożyć z blachy, na ułożoną na stole czystą ściereczkę , zdjąć folię lub pergamin, i szybko zwinąć ciasto w rulon wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.Kakao wymieszać z cukrem i mlekiem (0,5 szklanki) mieszając ogrzewać aż powstanie gładka jednolita masa. Ostudzić. Masło utrzeć ze śmietaną, ucierając dodać żółtko i masę kakaową. Można przyprawić masę 1-2 łyżkami spirytusu , rumu lub koniaku. Dokładnie utartą masa posmarować ostudzony biszkopt i ścisło zwinąć. Wstawić do lodówki. Czekoladę połamać i stopić z dodatkiem mleka. Powierzchnię rolady posmarować czekoladą, namarzając nóż w gorącej wodzie. Można posypać posiekanymi orzechami lub migdałami. Roladę przechowywać w lodówceAutor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: karitaData: 2010-12-09a tak mniej więcej, ile piec ciasto w piekarniku bez termoobiegu ? :)Autor: IzaData: 2009-11-30Witam faktycznie pominęłam śmietanę w składnikach :) A więc do tego ciasta należy dodać 1 szklankę śmietanki kremówki.Autor: KinekData: 2009-11-22nie napisalas ile tej smietany tam ma byc..Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: