Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
cielęcina bez kości 1 kilogramówsok z
pomarańczy 0,5 szklanek
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
ziele angielskie 1 łyżek stołowych
oliwa 3 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
chleb razowy suchy - pokruszony 0,5 szklanekskórka z
pomarańczy - otarta 1 łyżek stołowych
bułka tarta 1 łyżek stołowych
wino wytrawne białe 1 łyżek stołowych
rodzynki 2 łyżek stołowych
estragon 0,25 łyżek deserowych
bazylia 0,25 łyżek deserowych
tymianek 0,25 łyżek deserowych
mięta 0,25 łyżek deserowych
jajka 1 sztuk
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso przeciąć poziomo wzdłuż tak, by można je było rozłożyć jak książkę. Rozbić je lekko tłuczkiem i skropić
sokiem z cytryny.Farsz: oczyszczoną, posiekaną
cebulę zeszklić na
oliwie, dodać
tartą bułkę, pokruszony
chleb, mieszając, chwilę smażyć. Umyte
rodzynki zalać
winem.
Cebulkę i
chleb zdjąć z ognia i wymieszać ze skórką z
pomarańczy,
rodzynkami,
ziołami,
jajkiem oraz
solą i starannie wyrobić.Oprószony
solą płat
mięsa przykryć rozłożona równomiernie warstwą farszu, ciasno zrolować, owinąć bawełniana nitką, posmarować połową
oliwy wymieszanej z mielonym
zielem angielskim i przełożyć do brytfanny. Polać resztą
oliwy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze ok. 50 minut, często skrapiając
sokiem z
pomarańczy i wytworzonym
sokiem. Podawać na zimno lub na gorąco z kładzionymi kluseczkami i
warzywami z wody.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaKuchnia StaropolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: