ßßß Cookit - przepis na Torcik mięsny przekładany boczkiem

Torcik mięsny przekładany boczkiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
cielęcina 1 kilogramów
boczek wędzony 600 gramów
wątróbka cielęca 200 gramów
jajka 2 sztuk
kajzerka 1 sztuk
grzybki suszone 4 sztuk
cebula 2 sztuk
natka pietruszki 1 pęczek
bazylia 1 pęczek
wino białe wytrawne 1 szklanek
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie według uznania
tymianek według uznania
pieprz biały według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną cebulę pokroić w piórka. Pokrojone mięso włożyć do rondla, wlać wino, dodać grzyby, cebulę, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego. Mieszając, doprawić pieprzem, solą oraz tymiankiem i dusić 60 minut na małym ogniu. Dodać oczyszczona wątróbkę i gotować jeszcze 15 minut. Przecedzić, a w wywarze namoczyć kajzerkę. Listek i ziele wyjąć, a resztę zmiksować. Do masy dodać jajka i odciśnięta kajzerkę, dobrze wyrobić (jeśli trzeba, dodać trochę wywaru). Doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Boczek pokroić w cienkie plasterki. Z umytej, osuszonej natki i bazylii oderwać listki.
Okrągłą formę wyłożyć plasterkami boczku, wyłożyć 1/3 masy, posypać natką i bazylia. Ponownie ułożyć plasterki boczku, znów 1/3 masy, zioła i boczek. Wyłożyć resztę masy, przykryć boczkiem i posypać ziołami. Formę dokładnie przykryć folia aluminiową i piec 1,5 godziny w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11042/Torcik-miesny-przekladany-boczkiem