Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
cielęcina 1 kilogramów
boczek wędzony 600 gramów
wątróbka cielęca 200 gramów
jajka 2 sztuk
kajzerka 1 sztuk
grzybki suszone 4 sztuk
cebula 2 sztuk
natka pietruszki 1 pęczek
bazylia 1 pęczek
wino białe wytrawne 1 szklanek
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie według uznania
tymianek według uznania
pieprz biały według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
cebulę pokroić w piórka. Pokrojone
mięso włożyć do rondla, wlać
wino, dodać
grzyby,
cebulę,
listek laurowy, kilka ziaren
ziela angielskiego. Mieszając, doprawić
pieprzem,
solą oraz
tymiankiem i dusić 60 minut na małym ogniu. Dodać oczyszczona
wątróbkę i gotować jeszcze 15 minut. Przecedzić, a w wywarze namoczyć
kajzerkę. Listek i ziele wyjąć, a resztę zmiksować. Do masy dodać
jajka i odciśnięta
kajzerkę, dobrze wyrobić (jeśli trzeba, dodać trochę
wywaru). Doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem.
Boczek pokroić w cienkie plasterki. Z umytej, osuszonej
natki i
bazylii oderwać listki.Okrągłą formę wyłożyć plasterkami
boczku, wyłożyć 1/3 masy, posypać
natką i
bazylia. Ponownie ułożyć plasterki
boczku, znów 1/3 masy,
zioła i
boczek. Wyłożyć resztę masy, przykryć
boczkiem i posypać
ziołami. Formę dokładnie przykryć folia aluminiową i piec 1,5 godziny w 180 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaPotrawy z
MięsaWielkanocZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: