Wykonanie
Ale dobra, my tu gadu gadu, a przepis na pasztet sam się nie napisze. Więc niezwłocznie przechodzę do meritum.
Powiem jeszcze, że pasztet był pyszny, ale to jakby oczywiste. Taki lekko ścisły wyszedł. Taki trochę do krojenia, trochę do smarowania, taki pół na pół.Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki170 g
szynki70 g
słoniny bez skóry180 g
cielęciny1 średnia
cebula1 sucha
kajzerka2
jajkapołowa
liścia laurowego1 ziarno
ziela angielskiegosól i
pieprz do smaku
Słoninę kroimy na małą kostkę i smażymy na dużej patelni na małym ogniu aż wytopi się tłuszcz. Maksymalnie zwiększamy ogień i dorzucamy
szynkę i
cielęcinę (pokrojone w dużą kostkę). Obsmażamy do zrumienienia. Dodajemy drobno posiekaną
cebulę i smażymy razem przez jakąś minutę. Dolewamy nieco gorącej
wody (nie dużo, tyle żeby do duszenia było), wrzucamy ziele i listek, mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy przez 1 godzinę (czyli mniej więcej do czasu aż prawie cały sos się zredukuje). Po tym czasie wyjmujemy
liść laurowy i
ziele angielskie i odcedzamy całość. W pozostałym sosie namaczamy
bułkę.
Mięso,
cebulę i
bułkę mielimy dwukrotnie na małych oczkach (ok. 3 mm). Dodajemy
jajka,
sól,
pieprz i dokładnie wszystko mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia:Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut.Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio 90, 60 i 45 minut. Przy większych słojach, o pojemności 1 , 5 litra: 120, 80, 60 minut.Pierwsza pasteryzacja
daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce).Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)