Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
wino białe wytrawne 350 mililitrów
cebula 1,5 sztuk
oliwa z oliwek 4 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
bułka tarta 300 gramów
mleko 4 łyżek stołowychfenkuł 1 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
likier sambuca 2 łyżek stołowych
tymianek 1 łyżek stołowych
liść laurowy 2 sztuk
leszcz morski 1,5 kilogramówWykonanie:
Rybę dokładnie z obu stron wymyć pod bieżącą zimną
wodą. Osuszyć w ręczniku kuchennym, przyprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Bułkę tartą zalać
mlekiem i trzymać ja w misce dopóki nie spęcznieje. Fenku wrzucić do dużej miski polać
sokiem z cytryny , dodać
tymianek i
liść laurowy, polać
likierem.
Tartą bułkę odcisnąć z
mleka wrzucić do miski z fenkułem i dokładnie wymieszać. Takim oto nadzieniem faszerować
rybę i obwiązać ją nicią kuchenną, tak by farsz się nie wydostał na zewnątrz . Zapiekać w piekarniku rozgrzanym uprzednio do temperatury 240 stopni C. Ale najpierw należy dużą formę posmarować
oliwą i na spód dać
cebulkę.
Rybę następnie umieścić w formie i zalać
winem.
Ryba powinna być prawie cała zanurzona, wierzch
ryby posmarować
oliwą i piec około 30 minut.Czasem polewać sosem powstałym w czasie pieczenia. Po upieczeniu usunąć nić kuchenną i podawać.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z RybKomentarze:Autor: Scully16Data: 2009-04-30pychaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: