ßßß Cookit - przepis na Placek półkruchy z jabłkami w galarecie

Placek półkruchy z jabłkami w galarecie

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka pszenna jedna szklanek
cukier puder trzy łyżek deserowych
margaryna jedna czwarta kostek
jajka jedna sztuk
proszek do pieczenia jedna łyżek deserowych
jabłka jeden kilogramów
galaretka agrestowa jedna sztuk
Cynamon jedna szczypta
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem,dodać śmietanę,jajko,mąkę z proszkiem do pieczenia.Szybko zagnieść ciasto i włożyć do zamrażalnika na godzinę.następnie rozwałkować i upiec.Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.Jabłka obrać,pokroić w ósemki,wyciąć gniazda nasienne po czym z dodatkiem 2-3 łyżek wody,podgotować tylko tyle,aby nieco zmiękły,lecz nie rozgotowały się.Przygotowanymi jabłkami z galaretką polać ciasto i wstawić do lodówki aby galaretka z tężała.
Uwagi:
Galaretka agrestowa lub wiśniowa. Jabłka mają być kwaśne.
Autor: krysia15
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: HannaT
Data: 2010-12-30
Ile dodać śmietany?
Autor: krysia15
Data: 2009-04-03
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st.na złoty kolor.Co do jabłek najpierw je gotujemy,aby stały się miękkie,dodajemy do nich wcześniej rozrobiona galaretkę i mieszać co kilka minut.Gdy masa zacznie parować można ją już odstawić do lekkiego przestygnięcia(ok.2 minuty),wylać na ciasto i włożyć do lodówki na ok.1,5 godziny(może być więcej),aby stężała. Na koniec można udekorować bitą śmietaną lub kawałkiem mięty.
Autor: Kasia
Data: 2009-03-23
Powiedz mi jak upiec to ciasto w jakiej temperaturze i w jakim czasie piec:( Przepis pierwsza klasa, ale proszę o szczegóły. pozdrawiam Kasia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7295/Placek-polkruchy-z-jablkami-w-galarecie