Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
mąka pszenna jedna szklanek
cukier puder trzy łyżek deserowych
margaryna jedna czwarta kostek
jajka jedna sztuk
proszek do pieczenia jedna łyżek deserowych
jabłka jeden kilogramów
galaretka agrestowa jedna sztuk
Cynamon jedna szczyptaWykonanie:
Margarynę utrzeć z
cukrem,dodać
śmietanę,
jajko,
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Szybko zagnieść ciasto i włożyć do zamrażalnika na godzinę.następnie rozwałkować i upiec.Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
Jabłka obrać,pokroić w ósemki,wyciąć gniazda nasienne po czym z dodatkiem 2-3 łyżek
wody,podgotować tylko tyle,aby nieco zmiękły,lecz nie rozgotowały się.Przygotowanymi
jabłkami z
galaretką polać ciasto i wstawić do lodówki aby
galaretka z tężała.Uwagi:
Galaretka agrestowa lub wiśniowa.
Jabłka mają być kwaśne.Autor: krysia15Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: HannaTData: 2010-12-30Ile dodać śmietany?Autor: krysia15Data: 2009-04-03Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st.na złoty kolor.Co do
jabłek najpierw je gotujemy,aby stały się miękkie,dodajemy do nich wcześniej rozrobiona
galaretkę i mieszać co kilka minut.Gdy masa zacznie parować można ją już odstawić do lekkiego przestygnięcia(ok.2 minuty),wylać na ciasto i włożyć do lodówki na ok.1,5 godziny(może być więcej),aby stężała. Na koniec można udekorować
bitą śmietaną lub kawałkiem
mięty.Autor:
KasiaData: 2009-03-23Powiedz mi jak upiec to ciasto w jakiej temperaturze i w jakim czasie piec:( Przepis pierwsza klasa, ale proszę o szczegóły. pozdrawiam
KasiaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: