Wykonanie
Ciasta kruche z
jabłkami cieszą się dużym powodzeniem. Po pierwsze są bardzo smaczne, a po drugie łatwe i szybkie do przyrządzenia. Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z dodatkiem
galaretki.



SKŁADNIKICiasto:3 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniajedna
margaryna5
żółtek1/2 szklanki
cukru pudruWkład do ciasta:2 kg
jabłek1 łyżeczka
cynamonu1
galaretka agrestowa1/4 szklanki
cukru.WYKONANIE
Mąkę łączymy z proszkiem, dodajemy
miękką margarynę i siekamy lub szybko rozcieramy dłońmi.dodajemy
żółtka i
cukier puder. Łączymy wszystko i wyrabiamy ciasto.3/4 ciasta wykładamy na blaszkę , wyłożoną papierem do pieczenia.

Resztę ciasta wkładamy do zamrażarki, by dobrze schłodzić do starcia.
Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Smażymy ok .30 min. Pod koniec dodajemy
cukier,
cynamon i
galaretkę, chwilę mieszamy. Odstawiamy z ognia.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C . Wkładamy spód ciasta i podpiekamy 5 min.Na podpieczone ciasto wykładamy
jabłka.

Na wierzch ścieramy schłodzone ciasto.


Pieczemy 40 min. Po upieczeniu możemy posypać
cukrem pudrem, chociaż ciasto jest dość słodkie, więc ten etap można pominąć.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.