ßßß


SKŁADNIKICiasto:3 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniajedna margaryna5 żółtek1/2 szklanki cukru pudruWkład do ciasta:2 kg jabłek1 łyżeczka cynamonu1 galaretka agrestowa1/4 szklanki cukru.WYKONANIEMąkę łączymy z proszkiem, dodajemy miękką margarynę i siekamy lub szybko rozcieramy dłońmi.dodajemy żółtka i cukier puder. Łączymy wszystko i wyrabiamy ciasto.3/4 ciasta wykładamy na blaszkę , wyłożoną papierem do pieczenia.
Resztę ciasta wkładamy do zamrażarki, by dobrze schłodzić do starcia.Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Smażymy ok .30 min. Pod koniec dodajemy cukier, cynamon i galaretkę, chwilę mieszamy. Odstawiamy z ognia.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C . Wkładamy spód ciasta i podpiekamy 5 min.Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka.
Na wierzch ścieramy schłodzone ciasto.
Pieczemy 40 min. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem, chociaż ciasto jest dość słodkie, więc ten etap można pominąć.

SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.