Wykonanie
Dzisiaj przepis na rewelacyjny jabłecznik z renetą, jeden z klasyków ciast.
Jabłka reneta są zielone, kwaśne, nie rozpadające się w cieście a jak pyszne w jabłeczniku. Myślę że jest to najlepsza odmiana
jabłek na jabłecznik. Polecam

SKŁADNIKI : na ciasto półkruchena blaszkę o wymiarach 25/303 i 1/2 szklanki
mąki pszennej tortowej2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia250 g
margaryny1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżka
śmietanyZimną
margarynę kroimy na kawałki, dodajemy
cukier i
żółtka. Ucieramy mikserem aż składniki się połączą, następnie dodajemy
śmietanę i
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. zawijamy w folię i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
JABŁKA :1 i 1/2 kg
jabłek reneta1/2 szklanki zimnej
wody1 szklanka
cukru1 płaska łyżeczka
cynamonu2 łyżki
mąki ziemniaczanejJabłka obieramy i kroimy na kawałki bez gniazd nasiennych. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy
cukier i
wodę. Prużymy na małym ogniu około 20-30 minut aż
jabłka staną się kruche i w większości się rozpadną tworząc gęstą masę. Zakręcamy gaz, do lekko przestudzonych
jabłek dodajemy
cynamon i
mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy uważając aby nie powstały grudki.PRZYGOTOWANIE :Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejszą i większą. Większy kawałek rozwałkowujemy na kształt naszej blaszki, posypując je
mąką. Układamy je w wysmarowanej
masłem formie, na cisto rozkładamy
jabłka.Z mniejszego, rozwałkowanego ciasta wycinamy paski, które rozkładamy naprzemiennie na cieście. Paski smarujemy rozmąconym
jajkiem. Jabłecznik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 40 minut.Po całkowitym ostudzeniu ciasto posypujemy
cukrem pudrem, kroimy na kawałki i podajemy.Rada; jabłecznik smakuje najlepiej na drugi dzień i dużo lepiej się wtedy kroi.

