Wykonanie
Dzisiaj polecę ciasto kruche, z
jabłkami i
morelami, zamiast
moreli możemy użyć
brzoskwiń świeżych lub z puszki ale bez soku. Jabłecznik jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.

SKŁADNIKI NA CIASTO:3 i 1/2 szklanki
maki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 kostka
margaryny1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
śmietany lub
jogurtu naturalnego1
cukier waniliowy2
żółtkaWszystkie składniki na ciasto wsypać do miski. lub na stolnicę i zagnieść ciasto kruche. W konsystencji może byc troszkę luźne. Ciasto zawijamy w folie aluminiową i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki aby troszkę stwardniało.NADZIENIE
OWOCOWE:4
jabłka1 kg
moreli lub
brzoskwiń, wypestkowanych i obranych3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
wody2 łyżki
maki ziemniaczanejJabłka obrać,pokroić na mniejsze kawałki (bez gniazd nasiennych). Następnie przesmażyć w garnku z
cukrem, podlewając odrobiną
wody aby się nie przypaliły. Gdy
jabłka skruszeją dokładamy
morele lub
brzoskwinie, smażymy ponownie około 10-15 minut cały czas mieszając. Na koniec, zakręcamy gaz i wsypujemy
mąkę ziemniaczaną i od razu energicznie mieszamy. Masa
zrobi się gęsta.Większą część ciasta rozłożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, na ciasto rozkładamy gotową masę z
owoców (może być jeszcze ciepła) a na wierzch zetrzeć resztę ciasta na tarce lub rozkruszyć.Piec w temperaturze 170 * C przez 40 minut. Jabłecznik studzimy przy uchylonych drzwiczkach.