Wykonanie
Szarlotka to często pieczone ciasto w moim domu . To kruche ciasto z dodatkiem
jabłek i
cynamonu doskonale nadaje się na imieniny czy zwykłe rodzinne popołudnie. Piekąc szarlotkę w całym domu roznosił się zapach aromatycznego
cynamonu. Doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło z dodatkiem gałki
lodów i
bitej śmietany.Składniki:pół kg
mąki pszennej,15 dag
margaryny,20 dag
cukru pudru,pół opakowania
proszku do pieczenia,8
jabłek,
cynamon,2
jajka,pół szklanki
śmietany 18%,
cukier wanilinowyPrzygotowanie:
Mąkę zważyć i przesiać na stolnicę razem z
proszkiem do pieczenia. Odważyć odpowiednią ilość
margaryny, posiekać z
mąką. W
mące z
margaryną zrobić wgłębienie, do którego wbić
jajka, przesiać
cukier puder i dodać
śmietanę. Całość zagnieść w zgrabne, kruche ciasto co jakiś czas dosypując
mąki. Gdy ciasto będzie jednolite uformować kulę, przełożyć na talerzyk i wstawić do lodówki na 20 min. W
między czasie formę do pieczenia wyłożyć papierem. Stolnicę posypać obficie(3 garście)
mąką, wyłożyć ciasto z lodówki i podzielić na 2 równe części. Jedną połowę włożyć do lodówki, a drugą rozwałkować na stolnicy. Rozwałkowanym
ciastem wyłożyć spód formy, nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiec w temp. 180 stopni przez 15 min.
Jabłka obrać, wykroić środki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć przez ok. 20 min z
cukrem wanilinowym i 2 łyżeczkami
cynamonu. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone
jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować na stolnicy i wyłożyć na
jabłka. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec 40 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, ostudzić.