ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegośmietana 1 litrówlaska cynamonu 7 sztukżółtka 12 sztukcukier 200 gramówrum 2 łyżek stołowychherbatniki maślane 15 sztukmarcepan 120 gramówrodzynki 40 gramówrum 2 łyżek stołowychorzechy laskowe 4 łyżek stołowychmiód 1 łyżek stołowychjabłka 8 sztukcukier puder według uznanialistki mięty według uznaniaWykonanie:Śmietanę wlać do rondelka, dodać cynamon i chwilę gotować na małym ogniu. Odstawić na noc. Żółtka ubić z cukrem i rumem na kogel-mogel. Ze śmietany wyjąć laski cynamonu. Śmietanę ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i powoli dodawać do masy żółtkowej. Ubijać w garnku nad gotująca się wodą, aż powstanie puszysta masa. Mieszając schłodzić w bardzo zimnej wodzie. Masę wstawić do zamrażalnika na 4 godziny.Pokruszone ciastka wymieszać z marcepanem, wymoczonymi w rumie rodzynkami, mielonymi orzechami, miodem i 2 łyżkami rumu.Umyte jabłka przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Owoce ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i napełnić masą marcepanową. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone jabłka ułożyć na talerzykach. Udekorować cukrem pudrem i listkami mięty. Obok nałożyć lody i od razu podawać.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: