Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
śmietana 1 litrówlaska
cynamonu 7 sztuk
żółtka 12 sztuk
cukier 200 gramów
rum 2 łyżek stołowych
herbatniki maślane 15 sztukmarcepan 120 gramów
rodzynki 40 gramów
rum 2 łyżek stołowych
orzechy laskowe 4 łyżek stołowych
miód 1 łyżek stołowych
jabłka 8 sztuk
cukier puder według uznanialistki
mięty według uznaniaWykonanie:
Śmietanę wlać do rondelka, dodać
cynamon i chwilę gotować na małym ogniu. Odstawić na noc.
Żółtka ubić z
cukrem i
rumem na kogel-
mogel. Ze
śmietany wyjąć laski
cynamonu.
Śmietanę ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i powoli dodawać do masy
żółtkowej. Ubijać w garnku nad gotująca się
wodą, aż powstanie puszysta masa. Mieszając schłodzić w bardzo zimnej wodzie. Masę wstawić do zamrażalnika na 4 godziny.Pokruszone
ciastka wymieszać z marcepanem, wymoczonymi w
rumie rodzynkami, mielonymi
orzechami,
miodem i 2 łyżkami
rumu.Umyte
jabłka przepołowić i usunąć gniazda nasienne.
Owoce ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i napełnić masą marcepanową. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone
jabłka ułożyć na talerzykach. Udekorować
cukrem pudrem i listkami
mięty. Obok nałożyć
lody i od razu podawać.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: