Wykonanie
Tan warkocz powstał pod chwilą impulsu, gdyż następnego dnia spodziewałam się rodzinki na popołudniowej
kawce ;) Miałam tylko
jabłka i
ciasto francuskie i tak oto powstał Warkocz
Jabłkowo -
Miodowy... Zapraszam


- 1 op.
ciasta francuskiego- 3 duże
jabłka- 3 łyżki
miodu- 1,5 łyżeczki
cynamonu- 1 łyżka
cukru (opcjonalnie zależy jakie
jabłka są słodkie)- 1
żółtko (do posmarowania)- nagrzać piekarnik do 180 st.-
jabłka obrać i pokroić w kostkę- na patelni rozgrzać
miód, dodać
cynamon, wsypać
jabłka, całość dusić ok 15 min często mieszając

- płat
ciasta francuskiego rozłożyć na desce- ponacinać paski z dwóch stron, tak żeby środek nie był nacięty (tak jak na rysunku)

- na środek nałożyć farsz
jabłkowy- zwijać jak warkocz, aż do samego końca- całość posmarować roztrzepanym
żółtkiem- piec ok 25 - 30 min w temp. 180 st. do zrumieniania- wystudzić i pokroićSmacznego.źródło: własne

Przepis dodaję do Akcji: