ßßß Cookit - przepis na Zabajone (zabaglione) z cydrem i karmelizowanymi jabłkami

Zabajone (zabaglione) z cydrem i karmelizowanymi jabłkami

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Witam w Nowym Roku!
Sylwestrowa zabawa już za nami, a przed nami Karnawał! A jak Karnawał, to i karnawałowe imprezy :-). Dlatego też pierwszym przepisem będzie pyszny włoski deser zabajone w nieco innej odsłonie. Zabajone klasycznie przygotowuje się na winie Marsala, ja zdecydowałam się wykorzystać cydr. Dzięki temu ta delikatna pianka uzyskuje niezwykle miły aromat jabłek, a karmelizowane jabłka pod tą słodką pierzynką dopełniają smak.
Zapraszam!
Składniki:
Zabajone:
3 żółtka (z jaj o rozmiarze L)
2,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
95 ml słodkiego cydru (np. CiderInn 7%)
Jabłka:
1 duże jabłko
kilka łyżek płynnego miodu
pół łyżeczki cynamonu
cynamon i listki mięty do dekoracji
Wykonanie:
W dużym garnku gotujemy wodę (niecałe pół garnka). Żółtka razem z cukrami umieszczamy w metalowej misie. Ubijamy na białą, puszystą masę. Dodajemy cydr ciągle ubijając. Misę umieszczamy na garnku, woda nie może dotykać spodu misy. Wyłączamy gaz. Ubijajamy masę przez około 5-10 minut. Powstała pianka powinna być sztywna.
Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w średnią kostkę. Na patelni rozgrzewamy miód, wrzucamy jabłka i smażymy, aż nabiorą złoty koloru. Pod koniec dodajemy cynamon.
Na spód każdego z 4 pucharków nakładamy jabłka, a następnie przykrywamy je zabajone. Wierzch oprószamy delikatnie cynamonem i dekorujemy miętą.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/01/zabajone-zabaglione-z-cydrem-i.html