Wykonanie
Dzień dobry!Witam w Nowym Roku!Sylwestrowa zabawa już za nami, a przed nami Karnawał! A jak Karnawał, to i karnawałowe imprezy :-). Dlatego też pierwszym przepisem będzie pyszny włoski deser zabajone w nieco innej odsłonie. Zabajone klasycznie przygotowuje się na
winie Marsala, ja zdecydowałam się wykorzystać cydr. Dzięki temu ta delikatna pianka uzyskuje niezwykle miły aromat
jabłek, a karmelizowane
jabłka pod tą słodką pierzynką dopełniają smak.
Zapraszam!Składniki:Zabajone:3
żółtka (z jaj o rozmiarze L)2,5 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego95 ml słodkiego cydru (np. CiderInn 7%)
Jabłka:1 duże
jabłkokilka łyżek płynnego
miodupół łyżeczki
cynamonucynamon i listki
mięty do dekoracjiWykonanie:W dużym garnku gotujemy
wodę (niecałe pół garnka).
Żółtka razem z
cukrami umieszczamy w metalowej misie. Ubijamy na białą, puszystą masę. Dodajemy cydr ciągle ubijając. Misę umieszczamy na garnku,
woda nie może dotykać
spodu misy. Wyłączamy gaz. Ubijajamy masę przez około 5-10 minut. Powstała pianka powinna być sztywna.
Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w średnią kostkę. Na patelni rozgrzewamy
miód, wrzucamy
jabłka i smażymy, aż nabiorą złoty koloru. Pod koniec dodajemy
cynamon.Na spód każdego z 4 pucharków nakładamy
jabłka, a następnie przykrywamy je zabajone. Wierzch oprószamy delikatnie
cynamonem i dekorujemy
miętą.Smacznego!