Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
kaczka 1 sztuk
margaryna 3 łyżek stołowych
sól według uznania
ocet 1 szklanek
woda 2 szklanek
cebula 5 sztuk
pietruszka 1 sztuk
marchew 1 sztuk
seler według uznania
goździk 3 sztuk
liście laurowe 1 sztuk
jałowiec ziarna 5 sztuk
podroby kacze według uznania
włoszczyzna według uznania
mąka 1 łyżek stołowychWykonanie:
Kaczkę sprawić i opłukać. Ugotować marynatę: jarzyny włożyć do zimnej
wody razem z przyprawami i gotować, aż zmiękną. Gdy
wywar ostygnie, dodać
ocet, zalać tym roztworem
kaczkę i marynować 3-4 dni. Po tym czasie
kaczkę osuszyć, natrzeć
solą, nóżki wsunąć w nacięte kieszonki, włożyć do brytfanny, obkładając marynowanymi
cebulami. Polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 min, polewając wytworzonym sosem i marynatą. Z
podrobów i jarzyn ugotować esencjonalny rosół z 2 szklanek
wody. Przecedzić go, wymieszać z
mąką, połączyć z sosem z pieczenia i trochę podgotować, aby zgęstniał.
Kaczkę przełożyć do gorącego sosu i podawać z pieczonymi
ziemniakami.Uwagi:
margaryna lub
smalec,
ocet 10%, małe
cebulePotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: