ßßß Cookit - przepis na kanie marynowane na słodko

kanie marynowane na słodko

nazwa

Wykonanie

Mój Mężczyzna wstał wczoraj skoro świt i pojechał z moim Tatą do lasu na grzyby, znaleźli masę maślaków i kani, z maślaków zrobiliśmy oczywiście sosik, a jeśli chodzi o kanie...
potrzebne składniki:
około 20 kani ale oczywiście im więcej tum lepiej :),
1 szklankę mąki,
ojej do smażenia,
2 cebule, na zalewę:
100 ml octu,
400 ml wody,
ziele angielskie,
liść laurowy,
goździk,
75-100 g cukru,
1/2 łyżeczki soli.
Grzyby (jeśli są małe zostawiamy w całości, te duże kroimy na ćwiartki) panierujemy w mące i smażymy na rumiano na oleju, następnie układamy w słoiczkach, warstwy grzybów przekładamy cebulą pokrojoną w półplasterki, zalewamy rorącą zalewą i mocno zakręcamy.
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2012/10/kanie-marynowane-na-sodko.html