ßßß Cookit - przepis na Podgrzybki( czarne łebki) marynowane.

Podgrzybki( czarne łebki) marynowane.

nazwa

Wykonanie

Tym razem prezentuję przepis na podgrzybki marynowane;)
Potrzebne składniki:
podgrzybki- 1 , 5 kg
szklanka octu
5 szklanek wody
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
10 ziaren ziela angielskiego
5,6 liści laurowych
gorczyca
cebula
Sposób wykonania:
Podgrzybki myjemy. Gotujemy 2 l wody, solimy, wrzucamy 1 pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone podgrzybki. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Przygotowujemy słoiki. Wyparzamy w piekarniku. Do każdego wrzucamy kilka ziaren gorczycy, po 1 ziarnie ziela angielskiego i kawałku liścia laurowego. Wkładamy zimne podgrzybki niecałkowicie pełne ( zostawiamy 3 cm od góry ).
Gotujemy zalewę. 5 szklanek wody łączymy z 2 łyżkami cukru, czubatą łyżką soli. Dodajemy 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy,cebulę pokrojoną w kostkę. Zagotowujemy. Następnie dolewamy szklankę octu,zagotowujemy.
Zalewamy zimne podgrzybki gorącą zalewą. Wkładamy do garnka z gorącą wodą do wysokości 3/4 słoika. Gotujemy ok. 10 min. od zagotowania na małym ogniu. Zostawiamy w garnku do wystygnięcia.
Smacznego !
Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/08/podgrzybki-czarne-ebki-marynowane.html