Wykonanie
« Powrót  
Pieczeń wieprzowaDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
szynka 2 kilogramów
jabłko 2 sztuk
czosnek 0.5 sztuk
cebula 2 sztuk
dżem z
czerwonej porzeczki 2 łyżek stołowych
sok jabłkowy 5 łyżek stołowych
jagody jałowca 10 sztuk
kminek 0.5 łyżek deserowych
chili 0.5 łyżek deserowych
liście laurowe 1 sztuk
cynamon mielony według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Ponacinaj w kratkę tłustą skórkę na
mięsie. Posiekany
czosnek utrzyj z łyżeczką
soli,
kminkiem i zmiażdżonymi
jagodami jałowca.
Szynkę natrzyj tą mieszaniną, zasznuruj bawełnianą nicią, zawiń w folię i włóż na noc do lodówki. Następnie wyjmij, nasmaruj rozgrzanym
dżemem porzeczkowym, posyp grubo mielonym
pieprzem, pokruszonym
listkiem laurowym, odrobiną
cynamonu i
chili. Ułóż w brytfannie, podlej
sokiem jabłkowym. Obok połóż obrane i pokrojone na połówki
cebule. Piecz półtorej godziny w temp. 180 stopni C. Po 30 minutach pieczenia obróć
mięso, obłóż je obranymi
jabłkami pokrojonymi na ćwiartki. Polej sosem z dna naczynia. Gdy
mięso lekko sie przyrumieni, przykryj je folią aluminiową i dopiecz.Uwagi:
Szynka powinna być tłusta.Kuchnia CzeskaPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: osiołekData: 2008-12-23niestety zmieniłam troszkę- zamiast jałowca( w londynie ciężko) dodałam gałązki
rozmarynu i
ziele angielskie, pominęłam
cynamon bo nie cierpię nawet zapachu. Pieczeń wyszła mi cudna- pachniało w całym domu. No i wygląda eleganko na talerzu- pewnie zrobię na świętaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: