ßßß Cookit - przepis na Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wieprzowa

Wykonanie

« Powrót  
Pieczeń wieprzowa
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 7
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
szynka 2 kilogramów
jabłko 2 sztuk
czosnek 0.5 sztuk
cebula 2 sztuk
dżem z czerwonej porzeczki 2 łyżek stołowych
sok jabłkowy 5 łyżek stołowych
jagody jałowca 10 sztuk
kminek 0.5 łyżek deserowych
chili 0.5 łyżek deserowych
liście laurowe 1 sztuk
cynamon mielony według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Ponacinaj w kratkę tłustą skórkę na mięsie. Posiekany czosnek utrzyj z łyżeczką soli, kminkiem i zmiażdżonymi jagodami jałowca. Szynkę natrzyj tą mieszaniną, zasznuruj bawełnianą nicią, zawiń w folię i włóż na noc do lodówki. Następnie wyjmij, nasmaruj rozgrzanym dżemem porzeczkowym, posyp grubo mielonym pieprzem, pokruszonym listkiem laurowym, odrobiną cynamonu i chili. Ułóż w brytfannie, podlej sokiem jabłkowym. Obok połóż obrane i pokrojone na połówki cebule. Piecz półtorej godziny w temp. 180 stopni C. Po 30 minutach pieczenia obróć mięso, obłóż je obranymi jabłkami pokrojonymi na ćwiartki. Polej sosem z dna naczynia. Gdy mięso lekko sie przyrumieni, przykryj je folią aluminiową i dopiecz.
Uwagi:
Szynka powinna być tłusta.
Kuchnia Czeska
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: osiołek
Data: 2008-12-23
niestety zmieniłam troszkę- zamiast jałowca( w londynie ciężko) dodałam gałązki rozmarynu i ziele angielskie, pominęłam cynamon bo nie cierpię nawet zapachu. Pieczeń wyszła mi cudna- pachniało w całym domu. No i wygląda eleganko na talerzu- pewnie zrobię na święta
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/16/Pieczen-wieprzowa