Wykonanie
Poziom trudności
Żeberka w
kapuście to proste danie z kuchni polskiej. Połączenie delikatnie kwaśnej
kapusty z wieprzowymi
żeberkami to kompozycja doskonała, zaczerpnięta z kuchni staropolskiej. Dodany do
kapusty kminek sprawia, że danie lepiej się trawi i nie powoduje wzdęć. Ostatnio podałam
żeberka w
kapuście na rodzinny obiad. Goście byli zachwyceni smakiem i delikatnością dania.Porcja dla 8 osóbSkładniki:1,5 kg chudych
żebereksól i
pieprz do przyprawienia
mięsa1 kg kiszonej, dobrej
kapusty1 łyżka klarowanego
masła3 duże
cebule4 ząbki
czosnku1 duże
jabłko1 litr gorącego rosołu1 czubata łyżeczka świeżo zmielonego
pieprzu1 płaska łyżeczka ziaren
kminku3-4
liście lauroweSposób przygotowania:
Żeberka opłukać i osuszyć, ściąć nadmiar tłuszczu i pokroić na kawałki z 1 lub 2 kostkami.Każdy kawałek przyprawić
solą i
pieprzem.
Kapustę jeśli jest kwaśna przepłukać i odcedzić z niej nadmiar płynu.
Cebule obrać i pokroić w piórka,
czosnek obrać i drobno posiekać.Na patelni rozgrzać klarowane
masło, na tym usmażyć
żeberka z każdej strony na rumiano.W dużym garnku na dno włożyć połowę
kiszonej kapusty – garnek postawić na małym ogniu. Usmażone
żeberka układać na
kapuście.Gdy całe
mięso będzie usmażone, na pozostałym na patelni
maśle podsmażyć na rumiano
cebulę z
czosnkiem i przełożyć do garnka, na
mięso.
Jabłko obrać, pokroić na cząstki, usunąć gniazdo nasienne, każdą cząstkę pokroić na plasterki a plasterki rozłożyć na
cebuli.Na to wyłożyć resztę
kapusty.
Kminek utrzeć w moździerzu i razem ze świeżo zmielonym
pieprzem wysypać na
kapustę. Dodać
liście laurowe (u mnie są 2 gałązki malutkich, działkowych listków).Całość zalać gorącym rosołem.Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i powoli gotować przez 2 godziny.
Żeberka podawać na gorąco z dobrymi, kruchymi
ziemniakami.Smacznego!