ßßß Cookit - przepis na Żeberka w kapuście - My Blueberry Corner

Żeberka w kapuście - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Żeberka w kapuście to proste danie z kuchni polskiej. Połączenie delikatnie kwaśnej kapusty z wieprzowymi żeberkami to kompozycja doskonała, zaczerpnięta z kuchni staropolskiej. Dodany do kapusty kminek sprawia, że danie lepiej się trawi i nie powoduje wzdęć. Ostatnio podałam żeberka w kapuście na rodzinny obiad. Goście byli zachwyceni smakiem i delikatnością dania.
Porcja dla 8 osób
Składniki:
1,5 kg chudych żeberek
sól i pieprz do przyprawienia mięsa
1 kg kiszonej, dobrej kapusty
1 łyżka klarowanego masła
3 duże cebule
4 ząbki czosnku
1 duże jabłko
1 litr gorącego rosołu
1 czubata łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka ziaren kminku
3-4 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Żeberka opłukać i osuszyć, ściąć nadmiar tłuszczu i pokroić na kawałki z 1 lub 2 kostkami.
Każdy kawałek przyprawić solą i pieprzem. Kapustę jeśli jest kwaśna przepłukać i odcedzić z niej nadmiar płynu.
Cebule obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać klarowane masło, na tym usmażyć żeberka z każdej strony na rumiano.
W dużym garnku na dno włożyć połowę kiszonej kapusty – garnek postawić na małym ogniu. Usmażone żeberka układać na kapuście.
Gdy całe mięso będzie usmażone, na pozostałym na patelni maśle podsmażyć na rumiano cebulę z czosnkiem i przełożyć do garnka, na mięso.
Jabłko obrać, pokroić na cząstki, usunąć gniazdo nasienne, każdą cząstkę pokroić na plasterki a plasterki rozłożyć na cebuli.
Na to wyłożyć resztę kapusty. Kminek utrzeć w moździerzu i razem ze świeżo zmielonym pieprzem wysypać na kapustę. Dodać liście laurowe (u mnie są 2 gałązki malutkich, działkowych listków).
Całość zalać gorącym rosołem.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i powoli gotować przez 2 godziny.
Żeberka podawać na gorąco z dobrymi, kruchymi ziemniakami.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/11/zeberka-w-kapuscie