ßßß
Składniki:- 75 dag żeberek wieprzowych (najlepiej wędzonych)- 1 paczka włoszczyzny- 1 jabłko- 2 ząbki czosnku- około 0,5 kg boczku wędzonego- 1 duża cebula- 2 duże marchewki- 10 średnich ziemniaków- 1,2 - 1,5 kg kapusty kiszonej- 3 listki laurowe- 5 ziaren ziela angielskiego- kilka ziaren pieprzu- 0,5 łyżeczki kminku mielonego- sól- opcjonalnie cukierSposób przygotowania:Na początek musimy przygotować wywar. W tym celu myjemy i obieramy wszystkie warzywa z włoszczyzny. Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, aby zmieściły się do garnka.Warzywa, jabłko i żeberka wkładamy do garnka i zalewamy 2l wody.Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy i czosnek.Wywar doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 2h, aż mięso żeber zacznie odchodzić od kości.Kapustę kiszoną kroimy.Po ugotowaniu przecedzamy wywar przez sito.Żeberka odstawiamy do ostygnięcia, wywar przekładamy do dużego garnka i z powrotem stawiamy na ogniu. Warzywa z wywaru już nie będą nam potrzebne.Wrzucamy kapustę do wywaru, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez około 2h pod przykryciem.W czasie, gdy zupa się gotuje przygotowujemy kolejne składniki.Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie(ziemniaki nie ugotują się w zupie ze względu na kwas z kapusty).Marchewkę obieramy i kroimy w talarki.Boczek i cebulę kroimy w kostkę.Boczek podsmażamy na patelni razem z cebulą.Obieramy mięso z żeberek i kroimy w kostkę.Około 30 minut przed końcem gotowania do zupy wrzucamy boczek z cebulą i tłuszczem wytopionym podczas smażenia, ugotowane ziemniaki, marchewkę i mięso z żeberek.Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.Gotujemy 30 minut.Na sam koniec jeśli kapuśniak będzie zbyt kwaśny możemy dodać łyżeczkę cukru.Smacznego!