Wykonanie
Nareszcie przyszła do nas zima. Sypnęło śniegiem, zmroziło powietrze i znów muszę odśnieżać i skrobać samochód.W taki dzień jak wczoraj zawsze nachodzi mnie ochota na treściwą i rozgrzewającą zupę. Taką, która nie stygnie zaraz po nalaniu do talerza, ale trzyma ciepło do ostatniej łyżki i przyjemnie rozgrzewa mnie od środka.Wczoraj właśnie moją chęć zaspokoiłem przepysznym kapuśniakiem. Lubię zupy gęste, dlatego dodaję dużo
kapusty kiszonej. Ma to jeszcze jedną zaletę - zupa jest odpowiednio kwaśna. Dodatkowo kwasotę tę doskonale łamie
słodycz marchewki.Dziś zdjęcie zupy tylko z telefonu, ponieważ po ugotowaniu rozeszła się w niesamowitym tempie i nie miałem czasu jej sfotografować.Polecam kapuśniak na te mroźne dni!
Składniki:- 75 dag
żeberek wieprzowych (najlepiej wędzonych)- 1 paczka
włoszczyzny- 1
jabłko- 2 ząbki
czosnku- około 0,5 kg
boczku wędzonego- 1 duża
cebula- 2 duże
marchewki- 10 średnich
ziemniaków- 1,2 - 1,5 kg
kapusty kiszonej- 3
listki laurowe- 5 ziaren
ziela angielskiego- kilka ziaren
pieprzu- 0,5 łyżeczki
kminku mielonego-
sól- opcjonalnie
cukierSposób przygotowania:Na początek musimy przygotować
wywar. W tym celu myjemy i obieramy wszystkie warzywa z
włoszczyzny.
Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, aby zmieściły się do garnka.Warzywa,
jabłko i
żeberka wkładamy do garnka i zalewamy 2l
wody.Dodajemy
sól,
pieprz,
ziele angielskie i
liść laurowy i
czosnek.
Wywar doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 2h, aż
mięso żeber zacznie odchodzić od kości.
Kapustę kiszoną kroimy.Po ugotowaniu przecedzamy
wywar przez sito.
Żeberka odstawiamy do ostygnięcia,
wywar przekładamy do dużego garnka i z powrotem stawiamy na ogniu. Warzywa z
wywaru już nie będą nam potrzebne.Wrzucamy
kapustę do
wywaru, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez około 2h pod przykryciem.W czasie, gdy zupa się gotuje przygotowujemy kolejne składniki.Obieramy
ziemniaki, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie(
ziemniaki nie ugotują się w zupie ze względu na kwas z
kapusty).
Marchewkę obieramy i kroimy w talarki.
Boczek i
cebulę kroimy w kostkę.
Boczek podsmażamy na patelni razem z
cebulą.Obieramy
mięso z
żeberek i kroimy w kostkę.Około 30 minut przed końcem gotowania do zupy wrzucamy
boczek z
cebulą i tłuszczem wytopionym podczas smażenia, ugotowane
ziemniaki,
marchewkę i
mięso z
żeberek.Doprawiamy
solą,
pieprzem i
kminkiem.Gotujemy 30 minut.Na sam koniec jeśli kapuśniak będzie zbyt kwaśny możemy dodać łyżeczkę
cukru.Smacznego!