Wykonanie
Wersji gryczanek ( hryczanek ) jest wiele.My mamy swoją wersję, którą można przygotować na różne sposoby, ale o tym później.Składniki:-70 dkg obranych
ziemniaków-30 dkg
ziemniaków ugotowanych-1 średnia
cebula-1 ząbek
czosnku-30 dkg
mięsa mielonego-10 dkg
kaszy gryczanej-
sól,
pieprz-
czosnek niedźwiedzi-odrobina
masłaUgotowane
ziemniaki gnieciemy gnieciuchem.
Kaszę gryczaną z dodatkiem
soli gotujemy według przepisu.Surowe
ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach,odcedzamy, ale nie wyciskamy.
Mięso i
kaszę gryczaną mieszamy razem,przyprawiamy
solą,
pieprzem,
czosnkiem niedźwiedzim i dodajemypołowę tartego
czosnku i
cebuli.Resztę
czosnku i
cebuli ścieramy do tartych
ziemniaków, które przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Ziemniaki tarte i gotowane łączymy razem i dokładnie mieszamy.Dodajemy też krochmal, który osiadł na dnie miseczki,po odsączeniu
ziemniaków.
Naczynka na gryczanki smarujemy tłuszczem.Napełniamy je masą ziemniaczaną tak,aby
ziemniaki wypełniały dno i brzegi.
Następnie wypełniamy naczynka
mięsem.
Przykrywamy warstwą
ziemniaków, na wierzch kładziemy odrobinę
masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut.
Naczynka można napełnić również
ziemniakami, zmieszanymi z
mięsem i
kaszą, ale możemy też zmieszać
ziemniaki z
mięsem i
kaszą i usmażyć placki na patelni.
Smacznego!