ßßß Cookit - przepis na Gryczanki Maminka

Gryczanki Maminka

nazwa

Wykonanie

Wersji gryczanek ( hryczanek ) jest wiele.
My mamy swoją wersję, którą można przygotować na różne sposoby, ale o tym później.
Składniki:
-70 dkg obranych ziemniaków
-30 dkg ziemniaków ugotowanych
-1 średnia cebula
-1 ząbek czosnku
-30 dkg mięsa mielonego
-10 dkg kaszy gryczanej
-sól, pieprz
-czosnek niedźwiedzi
-odrobina masła
Ugotowane ziemniaki gnieciemy gnieciuchem.
Kaszę gryczaną z dodatkiem soli gotujemy według przepisu.
Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach,
odcedzamy, ale nie wyciskamy.
Mięso i kaszę gryczaną mieszamy razem,
przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i dodajemy
połowę tartego czosnku i cebuli.
Resztę czosnku i cebuli ścieramy do tartych ziemniaków, które przyprawiamy
solą i pieprzem.
Ziemniaki tarte i gotowane łączymy razem i dokładnie mieszamy.
Dodajemy też krochmal, który osiadł na dnie miseczki,
po odsączeniu ziemniaków.
Naczynka na gryczanki smarujemy tłuszczem.
Napełniamy je masą ziemniaczaną tak,
aby ziemniaki wypełniały dno i brzegi.
Następnie wypełniamy naczynka mięsem.
Przykrywamy warstwą ziemniaków, na wierzch kładziemy odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut.
Naczynka można napełnić również ziemniakami, zmieszanymi z mięsem i kaszą, ale możemy też zmieszać ziemniaki z mięsem i kaszą i usmażyć placki na patelni.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/07/gryczanki-maminka.html