ßßß
Składniki (na 5 niedużych placków)5 średnich ziemniaków0,5 szklanki kaszy gryczanej palonej1 duża cebula1 duże jajosól, pieprz, mielony czosnekmasło klarowane lub olej kokosowy do smażenia (3-4 łyżki)ręcznik papierowy do odsączenia plackówgaza lub lniana ściereczka do odciśnięcia ziemniaków

PrzygotowanieKaszę gryczaną zmielić w młynku na proszek o drobnej ziarnistości. Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zawinąć w gazę lub lnianą ściereczkę i odcisnąć nadmiar płynu. Masę ziemniaczaną przełożyć do miski i zetrzeć do niej obraną cebulę również używając drobnych oczek. Dodać jajo, sól, przyprawy i zmieloną kaszę. Bardzo dobrze wymieszać. Na rozgrzane masło klarowane lub olej kokosowy kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć do zrumienienia z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z dowolną surówką.