ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z kaszą gryczaną

Placki ziemniaczane z kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

Zeszłoroczne ziemniaki niedługo się skończą i na dobre placki trzeba będzie poczekać do jesiennych zbiorów. A placki niejednego potrafią skusić. Ta wersja jest chrupiąca i intensywna, a w połączeniu z wiosenną surówką może stać się znakomitym daniem obiadowym lub kolacyjnym. Kasza gryczana w wersji prażonej nadaje im specyficznego, chrupkiego posmaku. Jeżeli usmażymy placki na rozgrzanym tłuszczu nie zdążą wchłonąć go wiele, a resztę odsączymy na papierowym ręczniku. Więcej tłuszczu jest konieczne, aby wysoka temperatura usmażyła ziemniaki. Nikt nie chciałby chyba jeść półsurowych. Zawsze można zrobić je też w wersji pieczonej, podobnie jak placki ze szpinakiem czy selerem i cebulką . Ja robiłam wersję z kaszą tylko dla siebie i rozgrzewanie piekarnika było po prostu nieekonomiczne.
Składniki (na 5 niedużych placków)
5 średnich ziemniaków
0,5 szklanki kaszy gryczanej palonej
1 duża cebula
1 duże jajo
sól, pieprz, mielony czosnek
masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia (3-4 łyżki)
ręcznik papierowy do odsączenia placków
gaza lub lniana ściereczka do odciśnięcia ziemniaków
Przygotowanie
Kaszę gryczaną zmielić w młynku na proszek o drobnej ziarnistości. Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zawinąć w gazę lub lnianą ściereczkę i odcisnąć nadmiar płynu. Masę ziemniaczaną przełożyć do miski i zetrzeć do niej obraną cebulę również używając drobnych oczek. Dodać jajo, sól, przyprawy i zmieloną kaszę. Bardzo dobrze wymieszać. Na rozgrzane masło klarowane lub olej kokosowy kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć do zrumienienia z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z dowolną surówką.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/04/placki-ziemniaczane-z-kasza-gryczana.html