ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 9(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoschab bez kości 1,2 kilogramówcebula 1 sztukczosnek 2 ząbkiliść laurowy 3 sztukziemniaki 1 kilogramówcytryna 0,5 sztukmiód 2 łyżek stołowychcukier 4 łyżek stołowychmasło 2 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umyty, osuszony schab natrzeć czosnkiem roztartym z solą oraz pieprzem i odstawić na 30 minut. Następnie zrumienić na maśle i przełożyć do formy. Wierzch posmarować miodem wymieszanym z sokiem z cytryny. Posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi i podlać szklanką wody, a obok ułożyć pokrojoną na ćwiartki cebulę. Piec 70 minut w 170 stopniach. Od czasu do czasu polewać powstającym sosem.Oczyszczone, niewielkie, ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, prawie do miękkości i odcedzić. Na suchej patelni zrumienić cukier, wlać 3 łyżki wody i rozpuścić, by powstał karmel. Do karmelu włożyć ziemniaki, wymieszać, by równomiernie pokryły się karmelem, smażyć 5 minut. Upieczony schab podawać na ciepło z ziemniakami lub jako wędlinę.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: