ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokalafior 350 gramówbrokuły 350 gramówMasa drobiowa według uznaniapierś kurczaka 300 gramówrosół 500 mililitrówjajka 2 sztukmąki 2 łyżek stołowychcytryna 1 sztukśmietana 200 mililitrówcukru 1 szczyptamarchewka 1 sztuksól, pieprz według uznaniamargaryna do wysmarowania formy według uznaniaWykonanie:Cytrynę umyć,osuszyć, otrzeć z niej skórkę, sok wycisnąć. Marchewkę oczyścić, opłukać, pokroić na talarki.Kalafior i brokułyopłukać, podzielić na różyczki, włożyć do rondla,zalać gorącym rosołem, wlać sok z cytryny i gotować7 minut. Ostudzić. Osobno ugotować marchewkę.Filety z piersikurczaka rozdrobnić i zmiksować z marchewką.Wbić jajka, dodać mąkę, skórkę cytrynową, śmietanę,przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.Formę pasztetowąwysmarować margaryną, na dno wyłożyć część masy drobiowej i wetknąć w nią pionowo, na przemian różyczki kalafiorów i brokułów, następnie ułożyć resztę masy i znów wetknąć w nią różyczki, tak jak poprzednio. Powierzchnię wyrównać, aby nie wystawały jarzyny. Przykryć natłuszczoną folią i wstawić do gorącej kąpieli wodnej. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 45 minut.Po upieczeniuostudzić i wstawić do lodówki na 6 godzin.Następnie wyjąć z formy, pokroić na plastry i podawać z pieczywem i margaryną.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: