ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki z warzywami i makaronem

Polędwiczki z warzywami i makaronem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
polędwiczki wieprzowe 500 gramów
marchewka 500 gramów
kalafior zielony 500 gramów
olej 2 łyżek stołowych
makaron 250 gramów
ocet balsamiczny 75 mililitrów
cukier 2 łyżek stołowych
rosół 400 mililitrów
mąka 1 łyżek deserowych
ziarna marynowanego zielonego pieprzu 1 łyżek stołowych
śmietana gęsta 4 łyżek stołowych
natka pietruszki, pęczek 0,5 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Marchewki obrać, opłukać, grubsze można przekroić na pół. Cukier stopić na patelni, dodać ocet i 250 ml wody, włożyć marchewki i gotować 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotować także kalafiora.
Umyte, osuszone mięso smażyć na rozgrzanym, na patelni, oleju ze wszystkich stron na średnim ogniu 15 minut. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Opłukaną, osuszoną natkę posiekać. Miso podlać rosołem. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Dodać zielony pieprz i śmietanę. Doprawić solą oraz pieprzem. Polędwiczkę pokroić w grube plasterki. Osączony makaron podsmażyć na rozgrzanym maśle. Pokrojone mięso ułożyć na półmisku a warzywami, osobno podać makaron. Danie posypać natką.
Uwagi:
Kalafiora można zastąpić brokułem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Makaronem
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-04-30
delikatne, aromatyczne danie
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5298/Poledwiczki-z-warzywami-i-makaronem