ßßß Cookit - przepis na PASZTET Z KURCZAKA Z WARZYWAMI

PASZTET Z KURCZAKA Z WARZYWAMI

nazwa

Wykonanie

Pasztet z kurczaka z warzywami jest smaczny, delikatny i ładnie prezentuje się na stole.
Dobrze komponuje się z sosem serowo-chrzanowym. Można podać go z pieczywem na kolację, a z dodatkiem ryżu na sypko sprawdza się jako danie obiadowe.
Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego "Mięso w duecie z ziemniakami i warzywami" Barbary Adamczewskiej. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki warstwy mięsnej :
300g fileta z kurczaka
1 - 2 marchewki ( ok. 200 g)
1 jajko
1½ - 2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz do smaku
Składniki warstwy warzywnej :
½ kalafiora (ok.600 g)
½ dużego brokuła (ok.600 g)
½ szklanki śmietany kremówki
2 -3 łyżki mąki pszennej
3 jajka
ok. 1½ szjklanki bułki tartej
sól, pieprz, cukier do smaku
tłuszcz, bułka tarta do posypania formy
Wykonanie :
Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym (gotowałam w rozcieńczonym rosole jaki pozostał mi z obiadu). Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Mięso kurczaka kroimy na drobne kawałki, miksujemy razem z marchewką, dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku.
Brokuł i kalafior myjemy, dzielimy na drobne różyczki, sparzamy wrzątkiem i po chwili odcedzamy. Różyczki brokuła i kalafiora gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru, odcedzamy i miksujemy. Do zmiksowanych warzyw dodajemy 3 jajka, śmietanę, mąkę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy dosypując tyle tartej bułki, aby masa była zwarta, ale nie za gęsta.
Długą foremkę keksówkę ( użyłam tortownicy z kominkiem) smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy 1/3 masy brokułowo - kalafiorowej. Na to wykładamy połowę masy mięsnej, ponownie 1/3 masy warzywnej, pozostałą masę mięsną i na wierzch pozostałą masę warzywną.
W piekarniku nagrzanym do temp. 180°C umieszczamy naczynie żaroodporne nieco dłuższe od keksówki (użyłam szerokiego, niskiego rondla z metalowymi rączkami) i wkładamy do niego keksówkę ( tortownicę). Do naczynia żaroodpornego wlewamy tyle wrzącej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości keksówki (tortownicy) i pieczemy w wodnej kąpieli 60 - 70 minut. Wyłączamy piekarnik, pozostawiamy do częściowego ostudzenia, po czym wyjmujemy formę z pasztetem. Pasztet wyjmujemy z formy i kroimy po zupełnym zastygnięciu.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/10/PASZTET-Z-KURCZAKA-Z-WARZYWAMI.html