Wykonanie
Pasztet z
kurczaka z warzywami jest smaczny, delikatny i ładnie prezentuje się na
stole.Dobrze komponuje się z sosem
serowo-
chrzanowym. Można podać go z
pieczywem na kolację, a z dodatkiem
ryżu na sypko sprawdza się jako danie obiadowe.Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego "
Mięso w duecie z
ziemniakami i warzywami" Barbary Adamczewskiej. Trochę zmodyfikowałam.

Składniki warstwy
mięsnej :300g
fileta z kurczaka1 - 2
marchewki ( ok. 200 g)1
jajko1½ - 2 szklanki
bulionu warzywnegosól,
pieprz do smakuSkładniki warstwy warzywnej :½
kalafiora (ok.600 g)½ dużego
brokuła (ok.600 g)½ szklanki
śmietany kremówki2 -3 łyżki
mąki pszennej3
jajkaok. 1½ szjklanki
bułki tartejsól,
pieprz,
cukier do smakutłuszcz,
bułka tarta do posypania formyWykonanie :
Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w
bulionie warzywnym (gotowałam w rozcieńczonym rosole jaki pozostał mi z obiadu). Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
Mięso kurczaka kroimy na drobne kawałki, miksujemy razem z
marchewką, dodajemy
jajko,
sól i
pieprz do smaku.
Brokuł i
kalafior myjemy, dzielimy na drobne różyczki, sparzamy wrzątkiem i po chwili odcedzamy. Różyczki
brokuła i
kalafiora gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną
cukru, odcedzamy i miksujemy. Do zmiksowanych warzyw dodajemy 3
jajka,
śmietanę,
mąkę,
sól i
pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy dosypując tyle
tartej bułki, aby masa była zwarta, ale nie za gęsta.Długą foremkę keksówkę ( użyłam tortownicy z kominkiem) smarujemy tłuszczem, obsypujemy
bułką tartą i wykładamy 1/3 masy
brokułowo - kalafiorowej. Na to wykładamy połowę masy
mięsnej, ponownie 1/3 masy warzywnej, pozostałą masę
mięsną i na wierzch pozostałą masę warzywną.W piekarniku nagrzanym do temp. 180°C umieszczamy naczynie żaroodporne nieco dłuższe od keksówki (użyłam szerokiego, niskiego rondla z metalowymi rączkami) i wkładamy do niego keksówkę ( tortownicę). Do naczynia żaroodpornego wlewamy tyle wrzącej
wody, aby sięgała do 3/4 wysokości keksówki (tortownicy) i pieczemy w
wodnej kąpieli 60 - 70 minut. Wyłączamy piekarnik, pozostawiamy do częściowego ostudzenia, po czym wyjmujemy formę z pasztetem. Pasztet wyjmujemy z formy i kroimy po zupełnym zastygnięciu.


Polecam również :