ßßß Cookit - przepis na Kura po kaszubsku (danie weselne)

Kura po kaszubsku (danie weselne)

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
kura 1 sztuk
włoszczyzna bez kapusty 1 sztuk
cebula 1 sztuk
masło 0.8 kostek
mąka 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
śmietana 0.5 szklanek
żółtko 4 sztuk
ryż 2 szklanek
mleko 1.5 szklanek
Wykonanie:
Dużą kurę oskubaną, wyczyszczoną i umytą zalać gorącą wodą i dodać pokrajaną porcję włoszczyzny bez kapusty oraz przypieczoną na blasze cebulę w plastrach. Po ugotowaniu kurę podzielić na porcje. Przyrządzić sos. Masło stopić w rondlu(0.7 kostki), dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją przecedzonym rosołem z kury (ok. 2 szklanek), dodać sok cytrynowy, cukier oraz śmietanę. Rondel postawić na małym ogniu i gotować - mieszając- przez kilka minut, po czym dodać żółtka zmieszane z łyżką zimnej wody, odstawić z ognia, wymieszać, lekko osolić. Ugotować ryż na sypko. Do dużej ilości zimnej wody wsypać umyty ryż, doprowadzić do wrzenia i zaraz wylać na sito, przelewając zimną wodą. Ryż przesypać do rondla, zalać wrzącym mlekiem, osolić i włożyć masło(1 łyżka). Postawić na bardzo małym ogniu, czekając, aż płyn wsiąknie (ok. 20 min). Potem zdjąć z ognia i owinąć kocem do czasu podania na stół. Na dużym półmisku ułożyć pośrodku porcje kury, a naokoło - wieniec z ryżu. Kurę polać częścią sosu. Ryż udekorować sparzonymi rodzynkami lub wymoczonymi i drobno posiekanymi suszonymi śliwkami oraz najdrobniejszymi owocami agrestu z kompotu. Resztę sosu podać w sosjerce.
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1531/Kura-po-kaszubsku-(danie-weselne)