Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
kura 1 sztuk
włoszczyzna bez
kapusty 1 sztuk
cebula 1 sztuk
masło 0.8 kostek
mąka 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
śmietana 0.5 szklanek
żółtko 4 sztuk
ryż 2 szklanek
mleko 1.5 szklanekWykonanie:Dużą
kurę oskubaną, wyczyszczoną i umytą zalać gorącą
wodą i dodać pokrajaną porcję
włoszczyzny bez
kapusty oraz przypieczoną na blasze
cebulę w plastrach. Po ugotowaniu
kurę podzielić na porcje. Przyrządzić sos.
Masło stopić w rondlu(0.7 kostki), dodać
mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją przecedzonym rosołem z
kury (ok. 2 szklanek), dodać
sok cytrynowy,
cukier oraz
śmietanę. Rondel postawić na małym ogniu i gotować - mieszając- przez kilka minut, po czym dodać
żółtka zmieszane z łyżką zimnej
wody, odstawić z ognia, wymieszać, lekko osolić. Ugotować
ryż na sypko. Do dużej ilości zimnej
wody wsypać umyty
ryż, doprowadzić do wrzenia i zaraz wylać na sito, przelewając zimną
wodą.
Ryż przesypać do rondla, zalać wrzącym
mlekiem, osolić i włożyć
masło(1 łyżka). Postawić na bardzo małym ogniu, czekając, aż płyn wsiąknie (ok. 20 min).
Potem zdjąć z ognia i owinąć kocem do czasu podania na stół. Na dużym półmisku ułożyć pośrodku porcje
kury, a naokoło - wieniec z
ryżu.
Kurę polać częścią sosu.
Ryż udekorować sparzonymi
rodzynkami lub wymoczonymi i drobno posiekanymi
suszonymi śliwkami oraz najdrobniejszymi
owocami agrestu z kompotu. Resztę sosu podać w sosjerce.Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: