ßßß Cookit - przepis na Gruszkowiec

Gruszkowiec

Wykonanie

« Powrót  
Gruszkowiec
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
margaryna 150 gramów
cukier 150 gramów
mąka 300 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mleko 6 łyżek stołowych
kakao 1 łyżek stołowych
płatki owsiane 4 łyżek stołowych
rum 1 łyżek stołowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa według uznania
gruszki 5 sztuk
sok jabłkowy 0,5 szklanek
goździki według uznania
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone gruszki pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Sok jabłkowy zagotować z goździkami, włożyć gruszki i przykryć, a po 4 minutach wyjąć i osączyć. Margarynę utrzeć z cukrem wbijając kolejno jajka. Mąkę z proszkiem przesiać do utartej masy, dodać mleko, kakao, płatki owsiane, rum, cynamon oraz gałkę i wymieszać. Średniej wielkości tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i wysypana bułka tarta, wylepić większą częścią ciasta, na nim ułożyć pokrojone gruszki i przykryć reszta ciasta. Piec ok. 60 minut w 200 stopniach. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Sok jabłkowy można zastąpić białym winem, a rum likierem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9265/Gruszkowiec