Wykonanie
« Powrót  GruszkowiecDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
margaryna 150 gramów
cukier 150 gramów
mąka 300 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mleko 6 łyżek stołowych
kakao 1 łyżek stołowych
płatki owsiane 4 łyżek stołowych
rum 1 łyżek stołowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa według uznania
gruszki 5 sztuk
sok jabłkowy 0,5 szklanek
goździki według uznania
cukier puder według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
gruszki pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Sok jabłkowy zagotować z
goździkami, włożyć
gruszki i przykryć, a po 4 minutach wyjąć i osączyć.
Margarynę utrzeć z
cukrem wbijając kolejno
jajka.
Mąkę z proszkiem przesiać do utartej masy, dodać
mleko,
kakao,
płatki owsiane,
rum,
cynamon oraz gałkę i wymieszać. Średniej wielkości tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i wysypana
bułka tarta, wylepić większą częścią ciasta, na nim ułożyć pokrojone
gruszki i przykryć reszta ciasta. Piec ok. 60 minut w 200 stopniach. Ostudzone posypać
cukrem pudrem.Uwagi:
Sok jabłkowy można zastąpić
białym winem, a
rum likierem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: