Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
schab 1.25 kilogramów
mąka według uznania
oliwa 4 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
czosnek 0.5 łyżek deserowych
liście laurowe 1 sztuk
pomidor 3 sztuk
szynka wędzona 5 dekagramów
wino białe wytrawne 0.5 szklanek
jajko na twardo 1 sztuk
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
oliwka czarna 12 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Formować kotlety o grubości około 2,5 cm, zbić, posypać
solą i
pieprzem, obtoczyć w
mące i obrumienić na
oliwie po obu stronach. Wyłożyć na półmisek, nakryć, na patelnię kłaść
cebulę,
czosnek oraz
listek laurowy i smażyć na słabym ogniu przez 5 min., dopóki
cebula nie będzie miękka. Dodać krajane
pomidory i
szynkę. Dusić na wolnym ogniu, często mieszając, by większa część płynu wyparowała, a całość uzyskała konsystencję piure. Masę przełożyć następnie do żaroodporne go naczynia, wlać
wino i
wodę, wrzucić drobno posiekane
jajo, nać
pietruszki, pokrojone na pół
oliwki i zagotować. Z kolei dodać
mięso i wymieszać z sosem. Przykryć dokładnie i dusić na słabym ogniu przez około 40 min. Kotlety polać sosem na półmisku.Uwagi:
szynka wędzona chudaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: