ßßß Cookit - przepis na Kotlety schabowe z saragossy

Kotlety schabowe z saragossy

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
schab 1.25 kilogramów
mąka według uznania
oliwa 4 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
czosnek 0.5 łyżek deserowych
liście laurowe 1 sztuk
pomidor 3 sztuk
szynka wędzona 5 dekagramów
wino białe wytrawne 0.5 szklanek
jajko na twardo 1 sztuk
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
oliwka czarna 12 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Formować kotlety o grubości około 2,5 cm, zbić, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obrumienić na oliwie po obu stronach. Wyłożyć na półmisek, nakryć, na patelnię kłaść cebulę, czosnek oraz listek laurowy i smażyć na słabym ogniu przez 5 min., dopóki cebula nie będzie miękka. Dodać krajane pomidory i szynkę. Dusić na wolnym ogniu, często mieszając, by większa część płynu wyparowała, a całość uzyskała konsystencję piure. Masę przełożyć następnie do żaroodporne go naczynia, wlać wino i wodę, wrzucić drobno posiekane jajo, nać pietruszki, pokrojone na pół oliwki i zagotować. Z kolei dodać mięso i wymieszać z sosem. Przykryć dokładnie i dusić na słabym ogniu przez około 40 min. Kotlety polać sosem na półmisku.
Uwagi:
szynka wędzona chuda
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1683/Kotlety-schabowe-z-saragossy