ßßß Cookit - przepis na Wiśniowy torcik marmurkowy

Wiśniowy torcik marmurkowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
migdały mielone 3 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 3 sztuk
żółtka 1 sztuk
masło 5 łyżek stołowych
żelatyna 10 łyżek deserowych
wiśnie 500 gramów
cukier 1 szklanek
konfitura wiśniowa 100 gramów
mleko 2 szklanek
ser mielony 500 gramów
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
śmietana kremowa 1 szklanek
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z migdałami, cukrem pudrem, 1 cukrem waniliowym, szczyptą soli oraz z żółtkiem. Dodać masło oraz 2 łyżki zimnej wody i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim spód średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, wystudzić.
Wydrylowane wiśnie, kilka odłożyć do dekoracji, a pozostałe zmiksować z konfiturą. Namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody żelatynę, rozpuścić, podgrzewając. Ser wymieszać z mlekiem, cukrem, sokiem i skórką z jednej cytryny oraz pozostałym cukrem waniliowym. Schłodzoną śmietanę ubić i połączyć z serem oraz 3/4 żelatyny. Pozostałą żelatynę dodać do musu wiśniowego.
Na spód umieszczony w tortownicy wylewać na przemian obie masy i schłodzić. Odłożonymi wiśniami udekorować torcik.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10147/Wisniowy-torcik-marmurkowy