ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1 szklanekmigdały mielone 3 łyżek stołowychcukier puder 1 łyżek stołowychsól 1 szczyptacukier waniliowy 3 sztukżółtka 1 sztukmasło 5 łyżek stołowychżelatyna 10 łyżek deserowychwiśnie 500 gramówcukier 1 szklanekkonfitura wiśniowa 100 gramówmleko 2 szklanekser mielony 500 gramówskórka z cytryny - otarta 1 sztuksok z cytryny 1 sztukśmietana kremowa 1 szklanekWykonanie:Przesianą mąkę wymieszać z migdałami, cukrem pudrem, 1 cukrem waniliowym, szczyptą soli oraz z żółtkiem. Dodać masło oraz 2 łyżki zimnej wody i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim spód średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, wystudzić.Wydrylowane wiśnie, kilka odłożyć do dekoracji, a pozostałe zmiksować z konfiturą. Namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody żelatynę, rozpuścić, podgrzewając. Ser wymieszać z mlekiem, cukrem, sokiem i skórką z jednej cytryny oraz pozostałym cukrem waniliowym. Schłodzoną śmietanę ubić i połączyć z serem oraz 3/4 żelatyny. Pozostałą żelatynę dodać do musu wiśniowego.Na spód umieszczony w tortownicy wylewać na przemian obie masy i schłodzić. Odłożonymi wiśniami udekorować torcik.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: