Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
migdały mielone 3 łyżek stołowych
cukier puder 1 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 3 sztuk
żółtka 1 sztuk
masło 5 łyżek stołowych
żelatyna 10 łyżek deserowych
wiśnie 500 gramów
cukier 1 szklanek
konfitura wiśniowa 100 gramów
mleko 2 szklanek
ser mielony 500 gramów
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
śmietana kremowa 1 szklanekWykonanie:Przesianą
mąkę wymieszać z
migdałami,
cukrem pudrem, 1
cukrem waniliowym, szczyptą
soli oraz z
żółtkiem. Dodać
masło oraz 2 łyżki zimnej
wody i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim spód średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, wystudzić.Wydrylowane
wiśnie, kilka odłożyć do dekoracji, a pozostałe zmiksować z
konfiturą. Namoczoną w niewielkiej ilości zimnej
wody żelatynę, rozpuścić, podgrzewając.
Ser wymieszać z
mlekiem,
cukrem,
sokiem i skórką z jednej
cytryny oraz pozostałym
cukrem waniliowym. Schłodzoną
śmietanę ubić i połączyć z
serem oraz 3/4
żelatyny. Pozostałą
żelatynę dodać do musu
wiśniowego.Na spód umieszczony w tortownicy wylewać na przemian obie masy i schłodzić. Odłożonymi
wiśniami udekorować torcik.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: