ßßß Cookit - przepis na Pierożki serowo-wiśniowe

Pierożki serowo-wiśniowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1,75 szklanek
masło 150 gramów
śmietana 3 łyżek stołowych
żółtka 2 sztuk
cukier 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
twarożek 400 gramów
żółtka 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
cukier 6 łyżek stołowych
wiśnie mrożone 150 gramów
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Ciasto: do przesianej maki dodać szczyptę soli oraz miękkie masło i posiekać. Dodać cukier, żółtka i śmietanę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Nadzienie: wiśnie w rondlu posypać 2 łyżkami cukru, podlać niewielka ilością wody i gotować 10 minut, czasem mieszając, aż płyn odparuje. 2 żółtka utrzeć z 2 łyżkami masła oraz 4 łyżkami cukru i wymieszać z twarożkiem. Dodać wiśnie i wymieszać.
Ciasto rozwałkować i wyciąć szklanka krążki. Na każdym ułożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w 200 stopniach. Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10017/Pierozki-serowo-wisniowe