ßßß

Nie wiem jak wy, ale ja dzisiaj tryskam energią i pozytywnym nastawieniem. Słońce ma na mnie świetny wpływ... a nocne burze? Cóż mogę powiedzieć... kocham burze <3 wiem, to nienormalne, ale co poradzę. Wczoraj siedziałam na parapecie w pokoju po ciemku(zabrali prąd) przy uchylonym oknie i wpatrywałam się w niebo które jaśniało przy każdym uderzeniu... a było ich sporo!A co do sernika... to jest to mój ulubiony! Muszę się przyznać, że kiedy na samo słowo sernik reagowałam kwaśną miną... a fuj! No i mama upiekła ten... zapach, smak! Od tamtej pory kocham serniki... wszystkie, ale ten i tak jest moim ulubionym. Kruchy spód, delikatny ser przełamany nutką kwaskowatego dżemu. I jak tu nie pójść po następny kawałek
Sernik wiedeńskikruchy spód3 szklanki mąki4 żółtka100g cukru pudru180g margaryny1 łyżka kwaśnej śmietanymasa serowa1kg sera8 jaj2 szkl cukru200g masła1 szkl mąki+dżem z czarnej porzeczkiZarobić ciasto i wstawić do lodówki/zamrażalki na 30min. Ciasto rozwałkować i wyklepać nim blaszkę. Podpiec w gorącym piekarniku (200stopni- 15mnin)Oddzielić białka od żółtek. Cukier podzielić na pół. Z połową cukru utrzeć żółtka dodając masło, a z drugą połową cukru ubić pianę z białek. Do sera dodać żółtka utarte z masłem, pianę i mąkę.Na podpieczonym cieście rozsmarować warstwę dżemu. Na nią wylać ser i piec (170stopni) ok. godziny.Smacznego