Wykonanie
Nie wiem jak wy, ale ja dzisiaj tryskam energią i pozytywnym nastawieniem. Słońce ma na mnie świetny wpływ... a nocne burze? Cóż
mogę powiedzieć... kocham burze <3 wiem, to nienormalne, ale co poradzę. Wczoraj siedziałam na parapecie w pokoju po ciemku(zabrali prąd) przy uchylonym oknie i wpatrywałam się w niebo które jaśniało przy każdym uderzeniu... a było ich sporo!A co do sernika... to jest to mój ulubiony! Muszę się przyznać, że kiedy na samo słowo sernik reagowałam kwaśną miną... a fuj! No i mama upiekła ten... zapach, smak! Od tamtej
pory kocham serniki... wszystkie, ale ten i tak jest moim ulubionym. Kruchy spód, delikatny
ser przełamany nutką kwaskowatego
dżemu. I jak tu nie pójść po następny kawałek
Sernik wiedeńskikruchy spód3 szklanki
mąki4
żółtka100g
cukru pudru180g
margaryny1 łyżka kwaśnej
śmietanymasa serowa1kg
sera8 jaj2 szkl
cukru200g
masła1 szkl
mąki+dżem z
czarnej porzeczkiZarobić ciasto i wstawić do lodówki/zamrażalki na 30min. Ciasto rozwałkować i wyklepać nim blaszkę. Podpiec w gorącym piekarniku (200stopni- 15mnin)Oddzielić
białka od
żółtek.
Cukier podzielić na pół. Z połową
cukru utrzeć
żółtka dodając
masło, a z drugą połową
cukru ubić pianę z
białek. Do
sera dodać
żółtka utarte z
masłem, pianę i
mąkę.Na podpieczonym cieście rozsmarować warstwę
dżemu. Na nią wylać
ser i piec (170stopni) ok. godziny.Smacznego