Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
masło 300 gramów
cukier puder 3/4 szklanek
żółtko 2 sztuk
śmietana według uznania
białko 4 sztuk
cukier 3/4 szklanek
wiśnie 500 gramówWykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z
masłem jak najdokładniej łącząc składniki, następnie dodać
cukier puder i
żółtka, rozrobić siekaąc nożem, a gdy ciasto zacznie się sklepiać, zagnieść rękami, owijajac w folie aluminiową i wstawiając do lodówki na 1 godzinę. Gdyby było zbyt suche , można dodać nieco
śmietany. Ciasto cienko rozwałkować, przenieść na wałku na blachę, ułożyć dopasowując do dna blachy. Blachę z cistem wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stopni C, lekko podrumienić. Wydrylowane wiśnie/śliwki ułożyć na cieście. Z
białek ubić pianę, gdy jest sztywna, ubijać w dalszym ciągu dodając stopniowo
cukier. Gotową i lśniącą pianę pokryć równomiernie
owoce. Wstawić ponownie blachę do lekko nagrzanego piekarnika. Gdy piana delikatnie się zrumieni, wyjąć, pokroić na porcje. Podawać na ciepło lub zimno.Uwagi:
Wiśnie można zastąpić
śliwkami.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: IzaData: 2009-09-25ja włączam piekarnik 2 minuty przed włożeniem ciasta.Autor: xsavvier2Data: 2009-09-20co znaczy lekko nagrzany piekarnik??Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: