Wykonanie
Bardzo mi się spodobało to ciasto jego ciekawy wygląd, proste połączenie składników i banalnie proste wykonanie. Ciasto jest bardzo kruche, delikatne, lekko kwaskowate a na samej górze mamy chrupiącą, bardzo
orzechową bezę. Mam nadzieje że i was urzeknie to ciasto i pokusicie się o jego upieczenie. Polecam, warto jest bardzo dobre!Składniki:450 g
mąki250 g
masła150 g
cukru pudru3
żółtka1 łyżka kwaśnej
śmietanyBeza:3
białka temp. pokojowa150 g
cukru150 g zmielonych
orzechów (włoskie, pekan,
migdały)1 łyżeczka
octuDodatkowo:około 1 kg
wiśni4 łyżki
cukruWiśnie drylujemy, umieszczamy na sitku, posypójemy
cukrem i odstawiamy na bok.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę
masło i pozostałe składniki. Zagniatamy, ciasto powinno być elastyczne, nie powinno przyklejać się do rąk ( jeśli będzie się kleić podsypmy odrobinę
mąki, jeśli nie będzie chciało się skleić dodajmy jeszcze odrobinę
śmietany). Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Następnie najlepiej przy użyciu wagi dzielimy ciasto na 4 równe części. Stolnicę oprószamy
mąką i wałkujemy ciasto na kształt prostokąta. Po obu bokach układamy
wiśnie i zwijamy.
Raz z jednej strony zwijamy raz z drugiej na przemian aż do chwili kiedy ciasta się połączą. Przenosimy na foremkę wyłożoną pergaminem. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta.
Beza: Ubijamy
białka na sztywno, wsypujemy pomalutku
cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Następnie delikatnie mieszając wsypujemy
orzechy i dodajemy
ocet. Pianę równomiernie rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Wkładamy do piekarnika na 30-40 minut w 180*C.
Źródło