Wykonanie
Ostatnio w domu mam prawdziwą faktorię wyrobów
owocowych. Przerabiam kilogramy
porzeczek,
agrestu,
jagód,
moreli,
czereśni i
wiśni. Lądują one w ciastach, deserach, a niektóre nawet w towarzystwie
mięs. Niestety, nie robię słoików, po prostu nie mam ich gdzie przechowywać. Tym razem będzie coś do
kawy – szybkie ciasto z
wiśniami .Ciasto z
wiśniami – przepis230 g
mąki80-100 g
cukru100 g
masła3
żółtka500-600 g
wiśnicukier puderMasło rozpuszczamy w misce. Dodajemy
żółtka,
cukier oraz
mąkę i dobrze wyrabiamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Formę wstawiamy na 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. W międzyczasie drylujemy
wiśnie i kroimy je na pół. Po wyjęciu
spodu z piekarnika posypujemy wierzch odrobiną
mąki i rozkładamy na nim
wiśnie. Ciasto wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.