ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 250 gramówżółtko 1 sztukmasło 150 gramówśmietana 4 łyżek stołowychcukier puder 4 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztuksól 1 szczyptamigdały 100 gramówWykonanie:Mąkę przesiać , dodać masło, posiekać nożem, na stolnicy, uformować wianuszek, , dodać żółtko, śmietanę, cukier, szczyptę cukru waniliowego i soli. Zarobić ciasto nożem, gdy zacznie się zlepiać, zagnieść ręką, następnie włożyć do miski, i przykryć albo zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do lodówki lub pozostawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce. Migdały sparzyć i obrać ze skórek. Z ciasta formować malutkie kuleczki , obłożyć je 3 połówkami migdałów. Gotowe ciastka ułożyć na blaszce. Upiec w temperaturze 180 stopni C , trzymać tyle by się zarumieniły. Podawać na zimno lub bezpośrednio po upieczeniu.Uwagi:Jest jeszcze inny sposób robienia tych ciasteczek:Ciasto, rozwałkować na grubość kilku milimetrów i niewielkim kieliszkiem wykrawać kółka. W środku każdego ciastka umieścić po jednym migdałku.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: