ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 60(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegosmalec 500 gramówśmietana 5 - 10 dekagramówspirytus 25 mililitrówsól 1 szczyptacukier puder 30 gramówżółtka 3 sztukmasło 1 łyżek deserowychmąka 250 gramówcukier puder według uznaniacukier waniliowy według uznaniaWykonanie:Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier puder, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na godzinę, po czym wybijać je wałkiem, aż utworzą się pęcherze. Rozwałkować na cienkie plastry i wycinać z nich paski. Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż i przełożyć jeden koniec przez otwór. Smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoto, osaczyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.Uwagi:Smalec do smażenia można zastąpić olejem. Śmietana najlepiej będzie pasować gęsta. Cukier puder należy wymieszać z cukrem waniliowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: