ßßß Cookit - przepis na Faworki waniliowe

Faworki waniliowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 70
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
masło 50 gramów
żółtka 8 sztuk
śmietana 3 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
spirytus 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 150 gramów
smalec 600 gramów
Wykonanie:
Przesiać mąkę do miski. 4 łyżki odłożyć do posypania stolnicy i ciasta. Schłodzone masło posiekać z mąką w misce. Dodać żółtka, śmietanę i sól. Wlać spirytus. Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto rękami. Powinno być dość ścisłe, jak na makaron. Przełożyć je na stolnicę oprószoną mąką. Energicznie uderzać ciastem o stolnicę. Zwijać, składać i znowu zbijać przez 15 minut. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odłożyć do lodówki na 30 minut. Zimne ciasto pokroić na 5 kawałków. Rozwałkować je kolejno na bardzo cienkie placki, pokroić w krótkie paski, w środku każdego zrobić nacięcie wzdłuż i przełożyć przez otwór koniec paska. Uformować faworki i ułożyć na stolnicy. Rozgrzać w rondlu tłuszcz, wrzucić odrobinę ciasta na próbę. Wkładać faworki partiami. Ostrożnie obracać je na drugą stronę, gdy będą jasnozłote, wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Ostudzone oprószyć cukrem waniliowym.
Uwagi:
Spirytus można zastąpić octem. Do smażenia można też użyć po 300 gram smalcu i oleju lub sklarowanego masła. Śmietana ma być gęsta.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6973/Faworki-waniliowe