ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 70(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówmasło 50 gramówżółtka 8 sztukśmietana 3 łyżek stołowychsól 1 szczyptaspirytus 2 łyżek stołowychcukier waniliowy 150 gramówsmalec 600 gramówWykonanie:Przesiać mąkę do miski. 4 łyżki odłożyć do posypania stolnicy i ciasta. Schłodzone masło posiekać z mąką w misce. Dodać żółtka, śmietanę i sól. Wlać spirytus. Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto rękami. Powinno być dość ścisłe, jak na makaron. Przełożyć je na stolnicę oprószoną mąką. Energicznie uderzać ciastem o stolnicę. Zwijać, składać i znowu zbijać przez 15 minut. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odłożyć do lodówki na 30 minut. Zimne ciasto pokroić na 5 kawałków. Rozwałkować je kolejno na bardzo cienkie placki, pokroić w krótkie paski, w środku każdego zrobić nacięcie wzdłuż i przełożyć przez otwór koniec paska. Uformować faworki i ułożyć na stolnicy. Rozgrzać w rondlu tłuszcz, wrzucić odrobinę ciasta na próbę. Wkładać faworki partiami. Ostrożnie obracać je na drugą stronę, gdy będą jasnozłote, wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Ostudzone oprószyć cukrem waniliowym.Uwagi:Spirytus można zastąpić octem. Do smażenia można też użyć po 300 gram smalcu i oleju lub sklarowanego masła. Śmietana ma być gęsta.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: