Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
FaworkiAutor amk17
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (36 głosów)
Faworki - składniki:150 g
mąki2
żółtka1 łyżka
spirytusu15 g
masłaszczypta
soli2 łyżki gęstej
śmietanysmalec do smażenia
cukier puder do posypania
Faworki - sposób przygotowania:
Mąkę posiekać z
masłem,
solą,
żółtkami,
śmietaną oraz
spirytusem. Zagnieść ciasto. Gdy będzie już gotowe rozwałkować bardzo cienko. Następnie pokroić na wąskie (około 3 cm) paski. Każdy pasek na środku podłużne naciąć i przewinąć. Smażyć na rozgrzanym
smalcu na złoty kolor. Jeszcze gorące posypać
cukrem pudrem.Złociste
faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]
Faworki krok po kroku
Przygotuj50 dag
mąki, 8
żółtek, 5 dag
masła, 3 łyżki gęstej
śmietany, 2 łyżki
spirytusu lub
octu 6-proc., szczyptę
soli, 15 dag
cukru pudru, opakowanie
cukru waniliowego do posypania
faworków, 60 dag
smalcu (albo po 30 dag
smalcu i
oleju lub sklarowanego
masła) do smażenia.Będą ci też potrzebne
Faworki trydenckiepośrodku raz lub dwa
razy, tak jak
faworki, ale nie przewijać ciasta. Wkładać partiami na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć na jasnozłoty kolor i osączać na papierowym ręczniku. Podawać posypane
cukrem pudrem.. Dodaj
brukselki,
orzechy i
żurawiny. Podsmażaj przez 5 minut na średnim ogniu, aż
brukselki się przyrumienią. Dopraw
sola i
pieprzem. Podawaj. Podawaj ją z opiekanymi
ziemniakami i duszonymi lub gotowanymi warzywami. Zobacz przepis na
polędwicę w ziołach. Delikatne i kruche
faworki z ciasta z dodatkiemChrupiące i złociste
faworki - na trzy sposoby
rondlu rozgrzej
olej i partiami wkładaj do niego
faworki . Szybko smaż je na złocisty kolor z obydwu stron. Wyjmuj na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną, posyp mieszanką
cukru pudru i
cukru waniliowego. Autor: Aneta Kosiba Złociste
faworki według sprawdzonej receptury [Jakub
Faworki znakomiteZ podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodać 1-2 łyżki
śmietany. Ciasto odcinać po kawałku (resztę zostawić pod przykryciem, aby nie wysychało) i rozwałkowywać na cienki placek. Dalej postępować tak jak w przepisie na
faworki i róże karnawałowe.
Faworki i róże karnawałowerównoległobok. W każdym z nich zrobić pośrodku podłużne nacięcie i przekładać przez nie koniec ciasta, tak aby powstał luźny węzełek. W rondlu mocno rozgrzać
smalec. Sprawdzić, czy jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek ciasta - jeśli ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni, można smażyć
faworkiFaworki na
piwieŻółtka utrzeć z
cukrem do białości. Dodać
piwo, a
potem mąkę (ciasto musi
mieć taką konsystencję jak na pierogi). Następnie dobrze wyrobić ciasto, a gdy będzie elastyczne i lśniące, rozwałkować je cienko. Wycinać radełkiem
faworki . Smażyć w gorącym
smalcu. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Jak zrobić
faworki ?
50 dag
mąki, 8
żółtek, 5 dag
masła, 3 łyżki gęstej
śmietany, 2 łyżki
spirytusu lub
octu 6-proc., szczypta
soli, 15 dag
cukru pudru, opakowanie
cukru waniliowego do posypania
faworków, 60 dag
smalcu (albo po 30 dag
smalcu i
oleju lub sklarowanego
masła) do smażenia Będą ci też potrzebne: naczynieWięcej o
Faworki