ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (36 głosów)Faworki - składniki:150 g mąki2 żółtka1 łyżka spirytusu15 g masłaszczypta soli2 łyżki gęstej śmietanysmalec do smażeniacukier puder do posypaniaFaworki - sposób przygotowania: Mąkę posiekać z masłem, solą, żółtkami, śmietaną oraz spirytusem. Zagnieść ciasto. Gdy będzie już gotowe rozwałkować bardzo cienko. Następnie pokroić na wąskie (około 3 cm) paski. Każdy pasek na środku podłużne naciąć i przewinąć. Smażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.Złociste faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]Faworki krok po kroku
Przygotuj50 dag mąki, 8 żółtek, 5 dag masła, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki spirytusu lub octu 6-proc., szczyptę soli, 15 dag cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego do posypania faworków, 60 dag smalcu (albo po 30 dag smalcu i oleju lub sklarowanego masła) do smażenia.Będą ci też potrzebneFaworki trydenckiepośrodku raz lub dwa razy, tak jak faworki, ale nie przewijać ciasta. Wkładać partiami na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć na jasnozłoty kolor i osączać na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem.. Dodaj brukselki, orzechy i żurawiny. Podsmażaj przez 5 minut na średnim ogniu, aż brukselki się przyrumienią. Dopraw sola i pieprzem. Podawaj. Podawaj ją z opiekanymi ziemniakami i duszonymi lub gotowanymi warzywami. Zobacz przepis na polędwicę w ziołach. Delikatne i kruche faworki z ciasta z dodatkiemChrupiące i złociste faworki - na trzy sposoby
rondlu rozgrzej olej i partiami wkładaj do niego faworki . Szybko smaż je na złocisty kolor z obydwu stron. Wyjmuj na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną, posyp mieszanką cukru pudru i cukru waniliowego. Autor: Aneta Kosiba Złociste faworki według sprawdzonej receptury [JakubFaworki znakomiteZ podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodać 1-2 łyżki śmietany. Ciasto odcinać po kawałku (resztę zostawić pod przykryciem, aby nie wysychało) i rozwałkowywać na cienki placek. Dalej postępować tak jak w przepisie na faworki i róże karnawałowe.Faworki i róże karnawałowerównoległobok. W każdym z nich zrobić pośrodku podłużne nacięcie i przekładać przez nie koniec ciasta, tak aby powstał luźny węzełek. W rondlu mocno rozgrzać smalec. Sprawdzić, czy jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek ciasta - jeśli ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni, można smażyć faworkiFaworki na piwieŻółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać piwo, a potem mąkę (ciasto musi mieć taką konsystencję jak na pierogi). Następnie dobrze wyrobić ciasto, a gdy będzie elastyczne i lśniące, rozwałkować je cienko. Wycinać radełkiem faworki . Smażyć w gorącym smalcu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Jak zrobić faworki ?
50 dag mąki, 8 żółtek, 5 dag masła, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki spirytusu lub octu 6-proc., szczypta soli, 15 dag cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego do posypania faworków, 60 dag smalcu (albo po 30 dag smalcu i oleju lub sklarowanego masła) do smażenia Będą ci też potrzebne: naczynieWięcej o Faworki