Wykonanie

200 g
mąki10 g
masła2
żółtka1 łyżka
śmietany1 łyżeczka
spirytusu1 łyżka suszonej
bazylii1/2 łyżeczki
solismalec do smażenia
Masło ucieramy z
żółtkami. Do utartej masy dodajemy przesianą
mąkę,
śmietanę, łyżkę suszonej
bazylii sól i
spirytus lub
ocet. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na stolinicę i dokładnie zarabiamy ręcznie.Wyrobione ciasto wałkujemy i wycinamy z niego prostokąty, na każdym prostokącie robimy nacięcie i przekładamy przez nie jeden koniec prostokąta, tak otrzymujemy tradycyjny kształt
faworka.
Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu w płaskim naczyniu, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na bibule lub ręczniku papierowym z tłuszczu.Dekorujemy świeżą
bazylią, dobrze smakują z grecką
oliwą extra virgin. Można do dekoracji użyć szczypty
ostrej papryki.

