ßßß
200 g mąki10 g masła2 żółtka1 łyżka śmietany1 łyżeczka spirytusu1 łyżka suszonej bazylii1/2 łyżeczki solismalec do smażeniaMasło ucieramy z żółtkami. Do utartej masy dodajemy przesianą mąkę, śmietanę, łyżkę suszonej bazylii sól i spirytus lub ocet. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na stolinicę i dokładnie zarabiamy ręcznie.Wyrobione ciasto wałkujemy i wycinamy z niego prostokąty, na każdym prostokącie robimy nacięcie i przekładamy przez nie jeden koniec prostokąta, tak otrzymujemy tradycyjny kształt faworka.Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu w płaskim naczyniu, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na bibule lub ręczniku papierowym z tłuszczu.Dekorujemy świeżą bazylią, dobrze smakują z grecką oliwą extra virgin. Można do dekoracji użyć szczypty ostrej papryki.
