ßßß Cookit - przepis na Bazyliowe faworki na słono

Bazyliowe faworki na słono

nazwa

Wykonanie

200 g mąki
10 g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka spirytusu
1 łyżka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki soli
smalec do smażenia
Masło ucieramy z żółtkami. Do utartej masy dodajemy przesianą mąkę, śmietanę, łyżkę suszonej bazylii sól i spirytus lub ocet. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na stolinicę i dokładnie zarabiamy ręcznie.
Wyrobione ciasto wałkujemy i wycinamy z niego prostokąty, na każdym prostokącie robimy nacięcie i przekładamy przez nie jeden koniec prostokąta, tak otrzymujemy tradycyjny kształt faworka.
Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu w płaskim naczyniu, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na bibule lub ręczniku papierowym z tłuszczu.
Dekorujemy świeżą bazylią, dobrze smakują z grecką oliwą extra virgin. Można do dekoracji użyć szczypty ostrej papryki.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/bazyliowe-i-tymiankowe-faworki-na-slono