ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówżółtka 8 sztukmasło 50 gramówśmietana 3 łyżek stołowychsól 1 szczyptaspirytus 2 łyżek stołowychcukier puder 150 gramówcukier waniliowy 1 sztuksmalec 600 gramówWykonanie:Masło posiekać z przesianą mąką, dodać żółtka, śmietanę oraz sól. Wlać spirytus lub ocet i zagnieść ścisłe ciasto. Teraz raz za razem dość mocno uderzać w ciasto wałkiem. Rozpłaszczającą się kulę zwijać lub składać i znów uderzać, aż ciasto się napowietrzy (ok. 20 minut). Włożyć ciasto do miski, przykryć lekko wilgotna ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu (8-10 stopni) na 60 minut, aby dojrzewało.Przekroić ciasto na 4 równe kawałki. Każdy (po kolei) rozwałkowywać na ok. 1 mm. Pokroić placki na pasy szerokości 3cm i długości 10 cm. W środku każdego kawałka zrobić nacięcie (3-4 cm) i przełożyć przez nie jeden koniec paska. Uformować tak wszystkie faworki i ułożyć je na czystych ściereczkach.W rondlu rozgrzać smalec (albo po 300g smalcu i oleju lub sklarowanego masła). Wrzucić odrobinę ciasta, jeśli szybko wypłynie - można smażyć. Wkładać faworki partiami po kilka do rondla, żeby swobodnie pływały w gorącym tłuszczu. po chwili odwrócić na druga stronę. Wyjmować, gdy będą złote z obu stron. Kłaść na papierowym ręczniku kuchennym, a potem układać warstwami na talerzach. Obficie posypać, przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: micha:)Data: 2011-11-23te faworki, są pyszne sama wypróbowałam:)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: