ßßß
Składniki :500 g mąki8 żółtekok. 1/2 do 1 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany1 łyżka cukru pudruszczypta soli1 łyżka spirytusu lub wódki750 g smalcu do smażeniacukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypaniaWykonanie:Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i wbijamy żółtka. Dodajemy resztę składników i tyle śmietany, by ciasto po zagniecieniu miało konsystencję ciasta na makaron (powinno być twarde, zwarte i gęste).Ciasto dokładnie wyrabiamy rękoma, po czym chwilę bijemy je wałkiem, tak aby utworzyły się pęcherzyki powietrza.Kawałki ciasta rozwałkowujemy bardzo cieniutko (dzięki czemu będą niezwykle kruche) i nożem wykrawamy paski nacinając je w środku (jeden koniec paska przewijamy przez nacięcie). Dla urozmaicenia możemy nadać im inny, dowolny kształt – ja skusiłam się na serduszka z dziurką :). W końcu niedługo walentynki! ;)W sporym garnku rozgrzewamy tłuszcz. Faworki kładziemy na gorący smalec i smażyć z obu stron na kolor słomy (nie mogą być brązowe).Usmażone wyjmujemy, odcedzamy z tłuszczu i układamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)