Wykonanie
Przepisów jest tyle ile gospodyń :) na ten smakołyk i nazwy różne,
faworki, chrust, jaworki także kreple. Jednakże ich niepowtarzalny smak jest jeden :). Uważam, że każdy przepis jest dobry, sekret tkwi bowiem w napowietrzeniu ciasta :D i w odpowiedniej temperaturze składników. Polecam wykonanie w podwójnej proporcji bo szybko
faworki szybko znikają :).
Składniki:200 g
mąki3
żółtka4 łyżki gęstej
śmietany 18 % kwaśna1 łyżka
spirytusu lub
octu 6 % lub
wódkiszczypta
soliolej i
smalec w proporcji pół na pół
cukier puderOpis wykonania :Wszystkie składniki ciasta powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki - prócz
cukru pudru i tłuszczu. Zagniatamy ciasto by było gładkie.Następnie bierzemy wałek :D - ja używam wałka do masy plastycznej lepiej mi się nim bije ;) i na przemian tłuczemy ciasto wałkiem, następnie wałkujemy, składamy i znowu tłuczemy i tak im dłużej tym lepsze
faworki :D u mnie 15 minut :).Ciasto zawijamy w folię i dajemy odpocząć ciastu około 30 minut.Po tym czasie cienko wałkujemy i wycinamy paski, każdy paseczek nacinamy w środku i przewijamy ciasto przez dziurkę.Rozgrzewamy tłuszcz, smażymy na złoto z każdej strony i odsączamy na ręczniku papierowym posypujemy
cukrem pudrem :).