ßßß
Składniki:200 g mąki3 żółtka4 łyżki gęstej śmietany 18 % kwaśna1 łyżka spirytusu lub octu 6 % lub wódkiszczypta soliolej i smalec w proporcji pół na półcukier puderOpis wykonania :Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki - prócz cukru pudru i tłuszczu. Zagniatamy ciasto by było gładkie.Następnie bierzemy wałek :D - ja używam wałka do masy plastycznej lepiej mi się nim bije ;) i na przemian tłuczemy ciasto wałkiem, następnie wałkujemy, składamy i znowu tłuczemy i tak im dłużej tym lepsze faworki :D u mnie 15 minut :).Ciasto zawijamy w folię i dajemy odpocząć ciastu około 30 minut.Po tym czasie cienko wałkujemy i wycinamy paski, każdy paseczek nacinamy w środku i przewijamy ciasto przez dziurkę.Rozgrzewamy tłuszcz, smażymy na złoto z każdej strony i odsączamy na ręczniku papierowym posypujemy cukrem pudrem :).



