Wykonanie
Już jutro tłusty czwartek, a na blogu jeszcze nie ma przepisu na
faworki. Zajrzałam do książki kucharskiej 1001 przepisów, Kuchnia Polska, zrobiłam chrust bez
sody, według starego polskiego przepisu.
Składniki250 g
mąki tortowej + do podsypania5
żółtek3 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżka
spirytusu2 łyżki
cukru pudru + do oprószenia
smalec do smażenia(ja użyłam
oleju)Wykonanie
Mąkę przesiałam do miski, dodałam
cukier,
spirytus i
śmietanę, lekko wymieszałam ciasto, następnie dodałam
żółtka, ciasto dobrze wyrobiłam i podzieliłam na mniejsze kawałki. Uformowałam placki i podsypałam
mąką kładąc na stół, placek rozwałkowałam na grubość ok 4 milimetrów. Rozwałkowane ciasto poprzecinałam wzdłuż na paski o długości ok. 15 centymetrów, w środku przecinałam otwór o długości ok. 2 centymetrów i przeciągałam przez niego jeden koniec
faworka. Rozgrzałam mocno
olej w wysokim garnku i smażyłam
faworki z dwóch stron na rumiany kolor. Po wyłożeniu na talerz
faworki posypałam
cukrem pudrem.