ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 1 kilogramówżółtka 2 sztukmąka 1 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 100 gramówfilet drobiowy 300 gramówcebula 1 sztukmarchewka 4 sztukpomidory 2 sztukśmietana 2 łyżek stołowychczosnek 2 ząbkimasło według uznaniaolej według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Pokrojone w kostkę mięso, mieszając, zrumienić na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojona cebule i podsmażyć 3 minuty. Oczyszczone marchewki pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Wlać 100 ml wody lub bulionu, przykryć i dusić na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka. Dodać sparzone, obrane ze skórki, pokrojone pomidory i podgrzewać 5 minut. Dodać gęsta śmietanę, doprawić czosnkiem, sola oraz pieprzem.Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, obie maki oraz sól do smaku. Zagnieść ciasto, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć, zrobić wgłębienie w środku i gotować w osolonej wodzie 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z gulaszem polane masłem.Uwagi:Kluski można przyrządzić bez mąki ziemniaczanej, wtedy do ziemniaków trzeba dodać 250g mąki pszennej i żółtko.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: