ßßß
 
            
         Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 1 kilogramówjajka 2 sztukmąka ziemniaczana 4 łyżek stołowychłopatka wieprzowa 700 gramówcebula 2 sztukczosnek 1 ząbkismalec 2 łyżek stołowychbulion 1 szklanekprzecier pomidorowy 1 łyżek stołowychliść laurowy 1 sztukpapryka mielona słodka 1 łyżek deserowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Wyszorowane ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Ostudzone obrać i zmielić, dodać mąkę, jajka, oraz sól do smaku i zagnieść ciasto. Uformować kulki orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i w każdej zrobić palcem wgłębienie. Do osolonego wrzątku wkładać kluski, zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną, gotować 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.Gulasz: w kostkę pokroić mięso. Oczyszczoną cebulę oraz czosnek posiekać i zeszklić w rondlu na smalcu, dodać mięso i podsmażyć ze wszystkich stron. Wlać bulion wymieszany z przecierem pomidorowym, dodać liść laurowy, oproszyć papryka, solą oraz pieprzem i dusić 45 minut na małym ogniu. Podawać z kluskami śląskimi polanymi obficie sosem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 1 kilogramówjajka 2 sztukmąka ziemniaczana 4 łyżek stołowychłopatka wieprzowa 700 gramówcebula 2 sztukczosnek 1 ząbkismalec 2 łyżek stołowychbulion 1 szklanekprzecier pomidorowy 1 łyżek stołowychliść laurowy 1 sztukpapryka mielona słodka 1 łyżek deserowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Wyszorowane ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Ostudzone obrać i zmielić, dodać mąkę, jajka, oraz sól do smaku i zagnieść ciasto. Uformować kulki orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i w każdej zrobić palcem wgłębienie. Do osolonego wrzątku wkładać kluski, zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną, gotować 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.Gulasz: w kostkę pokroić mięso. Oczyszczoną cebulę oraz czosnek posiekać i zeszklić w rondlu na smalcu, dodać mięso i podsmażyć ze wszystkich stron. Wlać bulion wymieszany z przecierem pomidorowym, dodać liść laurowy, oproszyć papryka, solą oraz pieprzem i dusić 45 minut na małym ogniu. Podawać z kluskami śląskimi polanymi obficie sosem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: