Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
jajka 2 sztuk
mąka ziemniaczana 4 łyżek stołowych
łopatka wieprzowa 700 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 1 ząbki
smalec 2 łyżek stołowych
bulion 1 szklanek
przecier pomidorowy 1 łyżek stołowych
liść laurowy 1 sztuk
papryka mielona słodka 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Wyszorowane
ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Ostudzone obrać i zmielić, dodać
mąkę,
jajka, oraz
sól do smaku i zagnieść ciasto. Uformować kulki
orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i w każdej zrobić palcem wgłębienie. Do osolonego wrzątku wkładać kluski, zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną, gotować 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.Gulasz: w kostkę pokroić
mięso. Oczyszczoną
cebulę oraz
czosnek posiekać i zeszklić w rondlu na
smalcu, dodać
mięso i podsmażyć ze wszystkich stron. Wlać
bulion wymieszany z
przecierem pomidorowym, dodać
liść laurowy, oproszyć
papryka,
solą oraz
pieprzem i dusić 45 minut na małym ogniu. Podawać z kluskami śląskimi polanymi obficie sosem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: