ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie z gulaszem

Kluski śląskie z gulaszem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
jajka 2 sztuk
mąka ziemniaczana 4 łyżek stołowych
łopatka wieprzowa 700 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 1 ząbki
smalec 2 łyżek stołowych
bulion 1 szklanek
przecier pomidorowy 1 łyżek stołowych
liść laurowy 1 sztuk
papryka mielona słodka 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Wyszorowane ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Ostudzone obrać i zmielić, dodać mąkę, jajka, oraz sól do smaku i zagnieść ciasto. Uformować kulki orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i w każdej zrobić palcem wgłębienie. Do osolonego wrzątku wkładać kluski, zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną, gotować 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
Gulasz: w kostkę pokroić mięso. Oczyszczoną cebulę oraz czosnek posiekać i zeszklić w rondlu na smalcu, dodać mięso i podsmażyć ze wszystkich stron. Wlać bulion wymieszany z przecierem pomidorowym, dodać liść laurowy, oproszyć papryka, solą oraz pieprzem i dusić 45 minut na małym ogniu. Podawać z kluskami śląskimi polanymi obficie sosem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11460/Kluski-slaskie-z-gulaszem